Antena 3 CNN Actualitate Peste 1.400 de români diagnosticaţi cu tuberculoză rezistentă la medicamente

Peste 1.400 de români diagnosticaţi cu tuberculoză rezistentă la medicamente

1 minut de citit Publicat la 18:16 24 Mar 2012 Modificat la 18:16 24 Mar 2012
Peste 1.400 de români diagnosticaţi cu tuberculoză rezistentă la medicamente
Foto: remediesforcoughx.com


Cu ocazia Zilei Internaţionale de luptă împotriva tuberculozei, Asociaţia pentru sprijinirea pacienţilor cu tuberculoză multidrog rezistentă face un apel privind problemele cu care se confruntă pacienţii. Peste 1.400 de români au tuberculoză multidrog rezistentă (TB-MDR), asociaţia pentru sprijinirea pacienţilor diagnosticaţi cu această boală atenţionând că în lipsa unui tratament adecvat, rata de eşec terapeutic şi chiar numărul deceselor sunt mai mari, informează Mediafax.
   
"Pacienţii cu tuberculoză au nevoie de tratament", atenţionează reprezentanţii asociaţiei. Potrivit datelor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii şi ale Programului Naţional de control al tuberculozei, anual în România 700 de persoane se îmbolnăvesc de TB-MDR, al cărui tratament durează doi ani.

Reprezentanţii asociaţiei precizează că există pacienţi cu o formă şi mai gravă de tuberculoză, XDR, care nu beneficiază de toate medicamentele pentru această boală în mod gratuit, cum ar fi Linezolidul, pe care sunt nevoiţi să-l cumpere.
   
"Solicităm autorităţilor să dea aceeaşi şansă la tratament pentru pacienţii trataţi în cadrul Programului Naţional. Diagnosticul precoce şi tratamentul modern le creşte acestor pacienţi considerabil şansa la viaţă. De asemenea, avem nevoie urgent de mijloace de diagnostic moderne şi rapide. Impactul tuberculozei multidrog rezistentă este imens asupra bolnavului. Sunt afectate starea fizică, psihică, familia şi cariera, se experimentează deseori excluderea socială. Este imperios necesar ca statul român să se implice activ în controlul adecvat pentru această boală, inclusiv în rezolvarea aspectelor sociale ce favorizează apariţia şi menţinerea îmbolnăvirii cu TB-MDR", a declarat psiholog Cătălina Constantin, vicepreşedintele Asociaţiei pentru sprijinirea pacienţilor cu tuberculoză multidrog rezistentă.
   
Tuberculoza este o boală contagioasă, de aceea orice persoană care are semnele bolii trebuie îndrumată rapid către medic pentru investigare. Doar unii bolnavi pot transmite boala altor persoane, şi anume cei care au un număr mare de microbi în plămâni, pe care îi pot transmite în exterior. Când persoanele bolnave tuşesc, strănută, vorbesc sau scuipă, răspândesc în aer germenii TB, cunoscuţi drept bacili Koch. Netratată, orice persoană cu tuberculoză activă va infecta în medie între 10 şi 15 persoane pe an, susţin specialiştii. Boala se manifestă cel mai frecvent prin tuse seacă, ce durează mai mult de trei săptămâni, febră scăzută (37-38 grade Celsius), scădere în greutate, oboseală şi transpiraţii, mai ales în cursul nopţii.
   
24 martie este recunoscută la nivel mondial ca fiind Ziua luptei împotriva tuberculozei. Această zi marchează momentul în care Robert Koch a informat oficial comunitatea ştiinţifică internaţională că a descoperit bacilul TBC, pe 24 martie 1882.


×
x close