Antena 3 CNN Actualitate Peste 1.000 de jandarmi şi poliţişti, mobilizaţi pentru cel mai mare miting din ultimii ani

Peste 1.000 de jandarmi şi poliţişti, mobilizaţi pentru cel mai mare miting din ultimii ani

3 minute de citit Publicat la 21:47 18 Mai 2010 Modificat la 21:47 18 Mai 2010
Peste 1.000 de jandarmi şi poliţişti, mobilizaţi pentru cel mai mare miting din ultimii ani
România iese, miercuri, în stradă. Peste 60.000 de oameni sunt aşteptaţi să participe la unul dintre cele mai mari mitinguri organizate în ultimii ani în România. Manifestaţia se desfăşoară în Piaţa Victoriei din Capitală şi este programată să înceapă la ora 11:00. Peste 1.000 de efective ale forţelor de ordine au fost mobilizate pentru acest miting.

Sindicalişti din toate colţurile ţării se pregătesc pentru protestul de amploare şi au luat drumul Capitalei. Cele cinci mari centrale sindicale din România spun că vor strânge peste 60.000 de oameni, din toate sectoarele de activitate. Protestatarii vor bloca centrul Capitalei timp de cel puţin două ore.

Astfel, Cartel Alfa aduce 15.000 de oameni, Blocul Naţional Sindical (BNS) - peste 10.000, CNSLR Frăţia - 15.000 de sindicalişti, Confederaţia Sindicatelor Democratice din România (CSDR) - circa 15.000 de persoane, iar Meridian - aproximativ 5.000 de oameni. Lor li se vor alătura 100 de mineri din Valea Jiului.


Peste 1.000 de efective ale forţelor de ordine, mobilizate

Pentru mitingul din Capitală au fost mobilizate peste 1.000 de efective ale forţelor de ordine. Potrivit purtătorului de cuvânt al Jandarmeriei Capitalei, Marius Militaru, citat de Mediafax, aproximativ 700 de jandarmi vor asigura ordinea publică la eveniment.

Acestora li se adaugă în jur de 250 de poliţişti rutieri, care vor asigura un trafic rutier corespunzător.

Alţi circa 50 de poliţişti de ordine publică şi comunitari au fost mobilizaţi pentru mitingul de amploare din Piaţa Victoriei.

Un dispozitiv format din 130 de agenţi locali - de ordine publică şi de circulaţie - va fi dispus în zona centrală a Bucureştiului, cu scopul de a asigura afluirea şi defluirea, în ordine, a manifestanţilor şi a celor 400 de autocare cu care sindicaliştii vor sosi în Capitală, mai precizează sursa menţionată.


Restricţii de circulaţie

Mitingul de miercuri aduce şi restricţii de trafic rutier în Bucureşti. Poliţia rutieră a restricţionat circulaţia pe mai multe artere din Capitală. Poliţiştii vor monitoriza si intrările în Bucureşti şi în cele mai importante intersecţii pentru a asigura fluenţa traficului.

Şoseaua Kiseleff va fi închisă circulaţiei între Arcul de Triumf şi Piaţa Victoriei, iar Piaţa Victoriei va fi închisă, însă se vor asigura câte două benzi de mers pe bulevardele Aviatorilor, Lascăr Catargiu şi Calea Victoriei.

Câte o bandă de criculaţie va fi închisă şi pe bulevardele Aviatorilor şi Poligrafiei pentru a se asigura parcarea autocarelor care îi vor transporta pe sindicalişti.

Află mai multe detalii despre restricţiile de circulaţie

Poliţia face şoferilor şi recomandări legate de disciplina în trafic. Mai precis, le recomandă şoferilor să evite să circule prin Piaţa Victoriei, pe bulevardele Lascăr Catargiu, Aviatorilor, Nicolae Bălcescu şi Gheorghe Magheru, să folosească autovehiculele personale cât mai puţin pentru a evita blocajele de trafic şi să îşi păstreze calmul şi să nu claxoneze abuziv în cazul în care se află în zone aglomerate.

RATB a anunţat că va suplimenta numărul de mijloace de transport care circulă prin piaţa Victoriei cu 10%. Acestea vor avea şi un traseu uşor modificat.

Nemulţumirile sindicaliştilor

Confederaţiile sindicale au anunţat desfăşurarea mitingului de amploare după ce, în urma negocierilor cu FMI, autorităţile române au propus câteva măsuri de austeritate pentru încadrarea într-un deficit bugetar de 6,8 la sută din PIB în 2010. Printre acestea se numără reducerea fondului de salarii bugetare cu 25%, a pensiilor cu 15% şi o scădere masivă a subvenţiilor.

Sindicaliştii spun că sacrificiile nu trebuie suportate doar de pensionari, bugetari şi copii. Ei propun ca măsuri, pentru limitarea deficitului bugetar la 6,8%, impozitarea progresivă a veniturilor, lărgirea bazei de impozitare şi combaterea eficientă a evaziunii fiscale.

De când preşedintele Traian Băsescu a anunţat măsurile de austeritate, cei afectaţi - pensionari, bugetari, mămici - ies în stradă aproape zilnic.

Grevă în Transporturi şi Educaţie

Protestul de miercuri ar putea fi urmat de declan;area unor greve generale. În funcţie de deciziile pe care le va lua Executivul, sindicaliştii din transporturi ameninţă că vor intra cu toţii în grevă.

Preşedintele Federaţiei Mecanicilor de Locomotivă, Iulian Măntescu, a declarat că a avut discuţii cu liderii din Metrorex şi Tarom şi că se pregătesc să întrerupă transportul sau, în cel mai bun caz, să asigure o treime din activitate.

În tot acest timp, sindicaliştii din Educaţie le-au recomandat profesorilor să nu mai treacă notele în catalog şi să nu mai participe la examen, astfel încât sfârşitul de an şcolar să fie boicotat.

Dascălii au anunţat deja că, dacă revenidicările nu le vor fi soluţionate, vor declanşa greva generală pe 31 mai.



Antena3.ro


×
x close