Sistemul Naţional de Sănătate din Marea Britanie (NHS) recrutează medici, asistente medicale şi neonatologi din România, pe fondul unei penurii severe de studenţi la specializarea asistenţă medicală, relatează AGERPRES.
Profesioniştii din domeniul medical din România sunt cei mai căutaţi, aceştia acoperind 22,8 % din noile locuri de muncă anunţate. Compania reprezintă peste 200 de agenţii de recrutare şi 300.000 de candidaţi din România.
Aproximativ 2.300 de locuri de muncă pentru profesioniştii din domeniul medical au fost anunţate pentru români. Anunţurile nu includ însă oferte pentru personalul care acordă îngrijire la domiciliu, acestea fiind clasificate separat.
Adrian Ient, PR manager la Cambridge University Hospitals (care reuneşte spitalele Addenbrooke şi Rosie), a declarat că au fost nevoiţi să recruteze personal din străinătate atunci când spitalul Addenbrooke a devenit centru pentru tratarea traumelor acute în luna aprilie a anului trecut.
Howard Catton, director de politici la Royal College of Nursing, susţine că sistemul de sănătate a avut de suferit de pe urma economiilor de 20 de miliarde de lire destinate eficientizării, care au afectat bugetele pentru formarea profesională a noilor asistente.
Pe de altă parte, este puţin probabil ca ţările europene să fie încântate de faptul că asistentele medicale şi medicii acceptă locuri de muncă în Marea Britanie. "Ei plătesc pentru a-i instrui în ţările lor de origine şi apoi aceştia sunt atraşi cu locuri de muncă în Marea Britanie. Pentru multe ţări, acest lucru este inacceptabil", explică Catton.
Circa 1.471 de asistente medicale din România au fost înregistrate pentru a lucra în Marea Britanie în perioada aprilie 2010-martie 2013.