99.000 de elevi s-au bătut luni cu poezia lui Mihai Eminescu, o afirmaţie a lui Lucian Blaga şi un roman la alegere. Ce-a ieşit e... artă curată. Şi asasinarea gramaticii.
Săracu de Eminescu, mi-e milă de iel, că au trecut atâţia ani şi iel tot na înţeles cine-i femeia aia.
Versurile de dragoste i-au bulversat teribil pe absolvenţii de 12 clase, care în faţa foilor albe au simţit brusc nevoia să filosofeze. Evident, într-o manieră doar de ei înţeleasă.
Eminescu a cugitat mulţi ani ce e femeia, de e făptură în carne şi oase ori neam de supranaturală.
Nu pricep de ce un poet aşa mare a iubit o femeie care mai mult tace, iar când vorbeşte, o face altfel decât el, de nu s-au înţeles. Poate că nui vorbea pe româneşte.
Afirmaţia lui Lucian Blaga, "Trebuie să existe o anumită concordanţă între acţiuni şi planuri, dacă vrem să scoatem din ele toate roadele pe care le pot da", a fost, categoric, piatra de încercare a examenului. Nu puţini au fost cei care au comentat afirmaţia, explicându-şi teoria de viaţă.
Blaga zice că omul are un plan să-l bage în acţiune şi după ce l-a scos din acţiune, a dat la roade multe.
Ai un plan bun, da-i click pe acţiune, merge acţiunea, search un nou plan şi tot aşa, ca să curgă purcoiul de roade.
Iar când a venit vorba despre roman...
Scriitorul stă în vizunie şi cloceşte opera care iese afară la soare şi la noi. Aşa face şi Marin Preda în romanele de suces Moromeţii şi Cel mai iubit dintre marţieni.
Ilie Moromete ăl bătrân stă în cap la masă şi de pe patul familiei din spate se uită lung la copi lui ce mănâncă în jurul mesii.
Ilie Moromete este un pateu de familie (de la conceptul de pater familias) care îi măsoară pe toţi din cap semeţ şi apoi le zice încrutat: Luaţi bă şi mâncaţi.
116 candidaţi n-au avut curajul să-şi aşeze propriile perle pe foaia de examen aşa că au încercat să se inspire. Au fost prinşi şi daţi afară din examen. Cei rămaşi în cursă pentru diploma de bacalaureat îşi vor primi rezultatele duminică, atunci când vor fi afişate notele finale.