Pentru o cameră înmiresmată plătim, uneori, cu sănătatea. Lumânările şi beţişoarele aromate sunt adevărate cocktailuri de substanţe toxice, spun specialiştii. Ei ne avertizează să nu abuzăm de ele, mai ales că avem multe variante la îndemână.
Cel care dezamorsează bomba toxică de parfum este fitilul. Odată ce-am aprins lumânarea sau beţişorul parfumat, plămânii noştri sunt bombardaţi de compuşi chimici. Inhalăm arome, dar şi acetonă, benzen, oxizi de plumb, hidrocarburi aromatice şi monoxid de carbon.
“Aceste particule mici, care sunt suficient de mici ca să poată fi inhalate, însă, pe de altă parte, sunt suficient de uşoare ca să persiste în atmosferă şi să se impregneze în ţesături, reprezintă duşmanul numărul unu”, atenţionează dr. Magda Ciobanu, medic pneumolog la Institutul “Marius Nasta”.
La fel ca la ţigări, prin arderea lor se formează substanţele toxice.
Alergologii sunt şi ei în alertă. Industria “frumos mirositoare” se extinde, iar interesul românilor pentru tot ce e parfumat este, pe zi ce trece, tot mai mare. Mirosurile ambientale puternice ne fac să plătim cu sănătatea, spun specialiştii.
“Efectele imediate sunt, de exemplu, cele legate de expunerea la o cantitate mai mare de fum care poate duce la exacerbarea unor simptome de tip astm bronşic. Unele din substanţele emanate prin procesul de ardere au chiar şi potenţial cancerigen”, avertizează dr. Camelia Berghea, medic alergolog.