Antena 3 CNN Actualitate Pericol de salvgardare! România are o lună să corecteze deficienţele din agricultură

Pericol de salvgardare! România are o lună să corecteze deficienţele din agricultură

Pericol de salvgardare! România are o lună să corecteze deficienţele din agricultură
10 Oct 2007   •   23:04
România este ameninţată de clauza de salvgardare. Comisia Europeană a transmis României o scrisoare prin care informează autorităţile că se vor confrunta cu reducerea provizorie cu 25% a subvenţiilor europene pentru agricultură, în cazul în care nu va ajusta deficienţele severe la nivel administrativ şi al sistemului de control financiar, se arată într-un comunicat al executivului european.

Pentru a fi scutit de sancţiune, care s-ar putea ridica la aproximativ 388 de milioane de euro anul viitor, Guvernul român trebuie să efectueze o nouă evidenţă a proprietarilor de terenuri agricole şi să îmbunătăţească sistemul electronic utilizat de Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie în Agricultură, responsabilă pentru distribuţia subvenţiilor agricole. Îndeplinirea ambelor măsuri este necesară pentru a împiedica fermierii să solicite fonduri UE în mod fraudulos, potrivit Comisiei Europene.

Subsecretarul de stat de la Ministerul Agriculuturii, Dacian Cioloş, a declarat pentru Antena 3 că softul sistemului de plăţi va fi gata până la sfârşitul lunii noiembrie. Ministerul nu poate garanta că deficienţele vor fi remediate până la 9 noiembrie.

În schimb, Bulgaria va primi fondurile pentru subvenţionarea agriculturii, având în vedere buna funcţionare a sistemului administrativ de distribuţie a sumelor pentru fermieri.

"Bulgaria a făcut progrese relevante şi a înfiinţat propriul sistem integrat de administrare şi control. Mai există slăbiciuni, dar nu sunt semnificative", a spus Fischer Boel.

România ar trebui să primească anul viitor, din partea Uniunii Europene, 533 de milioane de euro sub formă de plăţi directe pentru agricultori şi alte 1,023 miliarde de euro pentru dezvoltare rurală, în timp ce sumele se plasează la 202 milioane de euro şi, respectiv, 337,1 milioane de euro în cazul Bulgariei.

Antena3.ro

×
Cele mai noi știri
Parteneri
x close