Hidrologii au reînnoit avertizările de cod portocaliu. Până luni dimineaţă, judeţele Cluj, Arad, Argeş, Bihor, Caraş-Severin, Gorj, Hunedoara, Timiş şi Vâlcea, dar şi porţiuni din Alba şi Mehedinţi rămân cu cod portocaliu. Hidrologii
au extins însă codul galben spre judeţele din Moldova. În total, sunt 22 de judeţe în care intră în vigoare de sâmbătă codul galben.
Bazinele hidrografice care s-ar putea inunda sunt Someşul Mic, Crişurile, Mureş, Bega, Timiş, Bârzava, Moraviţa, Caraş, Nera, Cerna, Jiu, Olt şi Argeş.
Avertizare meteorologică cod galben pentru 26 de judeţe
Pe de altă parte, meteorologii au anunţat că duminică dimineaţă se schimbă avertizarea de portocaliu şi o transformă în cod galben. Atenţionarea de cod galben se va extinde însă cu încă 8 judeţe, numărul acestora ajungând astfel la 26.
Atenţionarea meteorologilor este valabilă până în dimineaţa zilei de luni. la ora 09. Doar izolat, cantităţile de apă vor depăşi 40 - 50 de litri pe metru pătrat. Ploile vor putea avea şi caracter torenţial, vor fi însoţite de descărcări electrice, intensificări de vânt şi posibil căderi de grindină. Turiştii sunt avertizaţi să nu meargă în zonele în care sunt posibile inundaţii.
Ploile au izolat Moeciu de Sus
Ploile s-au abătut vineri noapte în partea de vest a ţării. Zeci de turişti sunt blocaţi în pensiunile din Moeciu de Sus, după ce, în urma precipitaţiilor abundente, un pârâu s-a umflat şi a distrus drumul dintre localităţile Moeciu de Sus şi Moeciu de Jos. Autorităţile lucrează încă la deblocarea drumului spre Moeciu, acolo unde
a sosit cu elicopterul şi ministrul Internelor, Cristian David, pentru a supraveghea lucrările.
Ministrul Internelor supraveghează lucrările -
Deşi
autorităţile braşovene au reuşit să refacă pe un sens o porţiune a drumului, există încă două locuri în care drumul este grav avariat.
Ploile au izolat zona turistică Moeciu:
Furtună puternică în Timişoara
Zeci de străzi din Timişoara şi din mai multe localităţi din judeţ au fost inundate în sâmbătă după-amiază după o furtună care a durat aproximativ 30 de minute. Furtuna a doborât mai mulţi pomi din municipiul Timişoara. Din fericire, nimeni nu a fost rănit, însă s-au înregistrat pagube materiale după ce mai mulţi copaci au căzut peste 3 maşini. ISU Timiş a intervenit pentru ridicarea pomilor căzuţi. Şi pompierii au intervenit pentru evacuarea apei din mai multe gospodării inundate.
Rupere de nori la Sinaia -
O adevărată rupere de nori a fost şi pe Valea Prahovei, între staţiunile Sinaia şi Buşteni. A plouat torential, pe alocuri cu grindină. Precipitaţiile au depăşit 70 de litri pe metru pătrat în mai puţin de o oră. Cea mai gravă situaţie din Sinaia de noaptea trecută a fost în cartierul Platou - Izvor .
Zeci de locuinţe şi de gospodării au fost inundate, iar apa a depăşit o jumătate de metru.
Cele mai afectate au fost gospodăriile aflate pe străzile neasfaltate. Oamenii au fost surprinşi de şuvoiele de apă care le-au intrat în case în câteva minute. Localnicii din cartierul Platou - Izvor din Sinaia nu au aşteptat venirea autorităţilor şi s-au mobilizat rapid. Au degajat imediat rigolele pentru ca apa să se scurgă printre curţi şi să nu inunde mai multe case.
Localnicii spun că şuvoaiele vin cu atâta putere din Bucegi din cauza defrişărilor făcute în amonte de cartierul lor.
Ploi abundente au lovit judeţul Gorj
Previziunile meteorologilor pentru judetul Gorj s-au adeverit. Vineri noapte a plouat cu găleata în tot judeţul. În cele mai multe localităţi din judeţ, autorităţile au ţinut cont de avertizarile meteorologilor şi au luat măsuri. La majoritatea primăriilor din comunele gorjene există câte un ofiţer de serviciu care să monitorizeze eventualele evenimente neplacute cauzate de ploile torenţiale.
Sâmbătă dimineaţă, un om a murit după ce a fost lovit de trăsnet.
Potrivit hidrologilor, în ultimele 24 de ore a plouat abundent în toate localităţile judeţului, iar cantitatea de precipitaţii a fost cuprinsă între 7,1 litri pe metru pătrat, în comuna Turburea, şi 37,4 litri pe metru pătrat în municipiul Târgu Jiu. Pe râul Jiu, nivelurile au fost în creştere cu 9 centimetri la Rovinari, iar pe afluenţii săi, cu până la 41 de centimetri.
Transfăgăraşanul a fost blocat vineri noaptea, din cauza unor stânci care s-au desprins din munte. Potrivit reprezentanţilor Poliţiei Rutiere, drumul a fost redeschis circulaţiei în cursul dimineţii de sâmbătă, după intervenţia echipelor de la districtul de drumuri de la Piscu Negru, care au acţionat timp de mai multe ore cu toate utilajele din dotare.
Poliţiştii îi avertizează pe turiştii care care se aventurează pe Transfăgărăşan să circule cu atenţie, deoarece, în mai multe zone, semnalizate corespunzător, există riscul producerii unor căderi de stânci.
Antena 3