În cursul zilei de miercuri, Polițiștii Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate București – Serviciul Antidrog și procurorii DIICOT – Structura Centrală au făcut miercuri 17 percheziții domiciliare la persoane cercetate pentru săvârșirea infracțiunilor de constituirea unui grup infracțional organizat și efectuarea fără drept de operațiuni cu produse susceptibile de a avea efecte psihoactive.
Datele din anchetă au arătat că persoanele cercetate, constituite în două grupuri infracționale, cu ierarhii și atribuții clar conturate, ar fi vândut în București noi substanțe cu efect psihoactiv, respectiv alpha-PHiP.
Drogurile erau aduse din Olanda, prin intermediul unor firme de curierat, iar ulterior, printr-un sistem piramidal de vânzători, membrii grupurilor infracționale organizate ar fi distribuit substanțele, în municipiul București, către consumatori. Vânzările ar fi avut loc fie stradal, fie la locuința celui care ar fi vândut substanța psihoactivă alpha-PHiP.
”În scopul maximizării profitului, dozele vândute consumatorilor ar fi fost amestecate cu diverși adjuvanți, astfel că, din aproximativ 500 de grame de alpha-PHiP în stare pură s-ar putea obține aproximativ 20.000 de doze, care comercializate la prețul de 10 lei pentru un plic, conduc la obținerea a mai mult de 200.000 de lei (peste 40.000 euro)”, arată IGPR, notează Mediafax.
Din probatoriul administrat în cauză a rezultat că unul dintre grupurile infracționale organizate, care ar fi acționat în perioada 2023 – 28 februarie 2024, constituit în sistem piramidal, sub coordonarea liderului, ar fi comercializat, în mod repetat, cantități de substanță psihoactivă, procurată preponderent din afara țării. Vânzările ar fi fost realizate fie direct către consumatori, fie către alți dealeri, contactul inițial stabilindu-se prin sisteme de comunicare, urmat de tranzacționare directă, preponderent stradal.
În cadrul grupului, o parte dintre membri, alături de vânzare, ar fi avut atribuții în preluarea coletelor conținând substanțele psihoactive, alții ar fi realizat amestecul cu adjuvanți, porționarea în doze și ambalarea.
În urma celor 17 percheziții domiciliare efectuate, au fost descoperite și ridicate cantități de substanță psihoactivă, sume de bani, telefoane mobile, precum și alte mijloace de probă.
Procurorii au dispus reținerea a 13 persoane pentru 24 de ore, iar joi a fost sesizat judecătorul de drepturi şi libertăţi din cadrul Tribunalului București, cu propunerea de arestare preventivă a celor reținuți, pentru 30 de zile.
De asemenea, a fost solicitată arestarea în lipsă a unei persoane, care se sustrage cercetărilor.