Antena 3 CNN Actualitate Percheziții la Primăria Sectorului 5! Acuzații de delapidare și evaziune fiscală

Percheziții la Primăria Sectorului 5! Acuzații de delapidare și evaziune fiscală

Corina Matlinschi
2 minute de citit Publicat la 11:55 24 Mai 2022 Modificat la 12:19 24 Mai 2022
Percheziții la Primăria Sectorului 5! Acuzații de delapidare și evaziune fiscală
Sursa foto: Facebook / Primaria Sectorului 5

Este vorba despre acuzații de abuz în serviciu, delapidare și evaziune fiscală. Mai exact, spun polițiștii, există informații potrivit cărora o organizație nonguvernamentală care ar fi fost deținută de fostul primar al sectorului 5, Daniel Florea, ar fi beneficiat sistematic în anul 2020 de fonduri publice locale ale Primăriei Sectorului 5. Este vorba despre fonduri în valoare de aproximativ 30 de milioane de lei pe care le-ar fi cheltuit pentru a achiziționa în mod direct mai multe bunuri și servicii la prețuri supraevaluate. 

În aceste momente șapte mandate de percheziție au fost puse în aplicare în Capitală, în județul Ilfov și în județul Ialomița, atât la sediul acestei organizații nonguvernamentale cât și la sediul Primăriei Sectorului 5, acolo unde procurorii și polițiștii ridică în aceste momente documente, calculatoare, hard disk-uri pe care urmează să le studieze să vadă exact ce s-a întâmplat acolo și cine se face direct vinovat de aceste acuzații. 

Mai multe persoane urmează să fie duse la audieri și rămâne de văzut dacă se vor lua măsuri preventive împotriva acestora. 

”A fost acolo ceva fantastic!”

”În momentul de față procurorii serviciului de investigare a criminalității economice din cadrul Poliției Capitalei ridică documente în ceea ce vizează un dosar in rem pentru infracțiunile de abuz în serviciu, delapidare și evaziune fiscală cu privire la finanțarea unui ONG care nu era de utilitate publică, deci nu avea voie să primească bani de la bugetul local direct. 

Acest ONG a fost finanțat prin patru hotărâri de consiliul local inițiate de fostul primar, Daniel Florea, în valoare de 27 de milioane de lei, 270 de miliarde de lei vechi. 

Mai mult decât atât se ridică documente și vizavi de contractele care au existat în acest ONG reglementat prin Ordonanța de Guvern 26/2000,  care nu este de utilitate publică, care a avut contracte cu fel și fel de firme, a cumpărat legume și fructe de 14 milioane, a vidanjat scări de blocuri, a făcut tot felul de investiții care nu au putut fi identificate. 

Acest ONG funcționa ca un fel de paravan cu privire la furnizarea de bani către diverse firme și mai mult decât atât achiziția de bunuri care nu au putut fi identificate. Obiectul de activitate era dezvoltarea sectorului 5 care, așa cum am observat și noi, a rămas în așteptare. 

Nu se știe dacă plângerea a fost făcută din primărie. Ne-am trezit cu percheziții la instituție, la tot felul de unități școlare unde acest ONG avea tot felul de puncte de lucru, nu a fost făcută o plângere de primărie sau de oamenii din primărie. Cred că a fost o autosesizare sau, mai mult decât atât, o încrucișare cu firmele despre care există suspiciunea că ar fi firme de tip fantomă, mai ales cele care lucrau în domeniul comercializării legumelor și fructelor.   

S-au achiziționat în jur de 350 de tiruri de legume și fructe despre care se spune că s-ar fi distribuit în primăvara anului 2020 în Sectorul 5. Cred că de aici a pornit toată povestea. Nici noi nu știm prea multe, nu vrem să furnizăm informații eronate, în momentul de față Poliția Capitalei cu siguranță va avea un comunicat de presă privind acest dosar. 

Ne-au cerut documente care nu prea există și am redirecționat și noi către foștii reprezentanții să spunem așa. Repet, Primăria era doar membră a acestui ONG, nu era ONG-ul Primăriei. Și totuși el a fost finanțat prin bani de la bugetul național și mai mult decât atât nu s-a respectat, din ce am identificat până acum, legea 98 a achizițiilor publice. Deci a fost acolo ceva fantastic pot să spun”, a declarat Claudiu Ceti, șef cabinet primar Primăria Sectorului 5. 

×
x close