"Percepţia populaţiei cu privire la refugiaţii din România", prima cercetare de acest gen din ţara noastră, realizată pe un eşantion de peste 1000 de persoane, arată că opinia românilor despre străinii şi refugiaţii care locuiesc în România este în general neutră, dar şi favorabilă. Aproape jumătate dintre respondenţi au declarat că nu au o părere nici bună, nici proastă despre străini, iar numărul celor care îi privesc bine pe străini ajunge la 33,3%. O părere proastă despre aceştia au 9,9% dintre cei care au răspuns chestionarului pe baza căruia a fost realizat studiul.
"Împovărează statul" şi "ne iau locul de muncă"
În ceea ce priveşte influenţa străinilor asupra dezvoltării ţării 49% dintre respondenţi consideră că prezenţa străinilor în România nu are nici un efect bun, dar nici unul rău asupra dezvoltării ţării noastre, iar peste un sfert dintre aceştia, adică 28,4%, declară că această influenţă este benefică.
Românii spun că primele cuvinte care le vin în minte atunci când se gândesc la străini sunt ?vin/vor să muncească?, 13,3%) şi ?vor o viaţă mai bună?, 12,7%. Doar 1% au dat răspunsuri de tipul ?ne iau locul de muncă?, iar 0,9% cred că străinii ?împovărează statul?.
Sud-americanii şi asiaticii, bine priviţi în România, dar şi văzuţi ca violenţi
53,4% dintre români declară că au o părere bună despre sud-americani. Despre asiatici, au o părere bună 51,4% dintre români. Urmează africanii, cu un procent de 49,4%, cei din statele ex-sovietice, 48% şi arabii, despre care 46,4% dintre români spun că au o părere bună.
Cu privire la refugiaţi, românii cred că aceştia sunt persoane harnice, muncitoare, religioase, la locul lor, responsabile, provenind din ţări asiatice sau arabe. În măsură mai mică, aceştia sunt asociaţi cu atribute precum ?violenţi?, ?agresivi?, ?leneşi?, ?indisciplinaţi?.
Câţi străini adăposteşte România?
Potrivit raportului anual al Oficiului Român pentru Imigrări (ORI), privind situaţia străinilor care au obţinut o formă de protecţie în România şi care se încadrează în perioada august 2007-august 2008, în august anul acesta, erau înregistraţi cu şedere legală 53.164 de străini. La ora actuală, în România trăiesc 1050 de străini care beneficiază de o formă de protecţie.
Tot după datele din raportul anual ORI, din 1991 şi până în august 2008, pe teritoriul ţării noastre au solicitat azil aproape 17.000 de străini, dintre care doar aproape 3000 au primit o formă de protecţie.
Din unghiul ţării de provenienţă, cei mai mulţi imigrează către România din Irak, 52,33%, iar peste trei sferturi dintre ei sunt bărbaţi.
Paula Safta, Antena3.ro