Antena 3 CNN Actualitate Pentru 1 din 3 copii, grădiniţa e un doar vis

Pentru 1 din 3 copii, grădiniţa e un doar vis

Pentru 1 din 3 copii, grădiniţa e un doar vis
04 Iun 2007   •   16:13

Aproxiamtiv 29% dintre copii nu au acces la educaţie preşcolară din cauza costurilor ridicate pe care le presupune aceasta, a lipsei spaţiilor pentru amenajarea de grădiniţe şi a distanţei mari între casă şi instituţiile de învăţământ, potrivit reprezentanţilor organizaţiei ?Salvaţi copiii?. Astfel, 70.000 de copii sunt exploataţi prin muncă, în loc să meargă la şcoală, dintre ei 5.000 sunt din Bucureşti. Cei 70.000 de copii care muncesc au un nivel foarte scăzut de educaţie şcolară.

O altă problemă semnalată de organizaţia ?Salvaţi copiii? este cea a accesului copiilor infestaţi de HIV, acces care, pentru majoritatea lor, a fost de nenumărate ori limitat sau oprit chiar de comunităţile în care ei trăiesc. S-au semnalat numeroase cazuri în care comunităţile în ansamblu s-au opus admiterii unor copii seropozitivi în şcoală.

Potrivit unui studiu al organizaţiei, în România trăiesc în prezent peste 7.500 de copii şi adolescenţi infectaţi cu HIV şi, potrivit estimărilor organizaţiei UNAIDS, mai puţin de 60 % dintre ei se duc normal la şcoală. Mulţi dintre cei integraţi în învăţământul de masă o pot face numai pentru că nimeni altcineva nu cunoaşte statutul lor de infectat HIV.

Conform studiului realizat de ?Salvaţi copiii?, doar 20% dintre copiii romi beneficiază de educaţie preşcolară, numărul celor cu patru clase scăzând în 10 ani cu 2%. Astfel, între recensământul din 1992 şi cel din 2002, numărul analfabeţilor a crescut de la 57.100, la 104.737 în rândul populaţiei rome.

Potrivit unui raport al Institutului pentru o Societate Deschisă, în septembrie 2005, numai 28% dintre cei aproximativ 52.000 de copii cu disabilităţi mentale beneficiau de vreo formă de educaţie deoarece majoritatea şcolilor speciale nu au acceptat asemenea copii.

Rompres

×
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
x close