Antena 3 CNN Actualitate 1,7 milioane de pensionari nu vor primi niciun ban în plus, după procesul automat de recalculare a pensiilor

1,7 milioane de pensionari nu vor primi niciun ban în plus, după procesul automat de recalculare a pensiilor

bani pensie
Formula recalculare pensii. Sursa foto: Getty Images - Olga Shumitskaya
de Redacția Antena 3 CNN    |    19 Iun 2024   •   00:27

Au mai rămas câteva zile până când vor începe să se emită noile decizii de pensionare şi pensionarii vor afla exact câţi bani vor primi în plus de la 1 septembrie.

Softul informatic este gata şi urmează să se demareze procesul automat de recalculare a pensiilor. Fiecare român poate înregistra o creștere diferită a pensiei, de la 1% până la 100%, în funcție de trei elemente esențiale: punctele contributive, punctele necontributive şi punctele de stabilitate.

Fiecare pensionar va avea un punctaj care va fi înmulțit cu valoarea punctului de referință, stabilit la 81 de lei, pentru recalcularea pensiei.

Pensia minimă va rămâne neschimbată, la fel şi punctul de pensie, până la 1 ianuarie 2025.

Aproximativ 1,7 milioane de pensionari nu vor primi niciun ban in plus, însă nu va scădea nicio pensie în urma recalculării, ne asigură autoritățile.

Printre aceștia se numără cei cu pensii minime și un stagiu redus de muncă, care vor rămâne la pensiile sociale actuale de 1.281 de lei.

Un alt caz în care pensia nu va crește la recalculare este cel al pensiilor foarte mari. Dacă un pensionar primește deja o sumă considerabilă, acesta nu va beneficia de majorări suplimentare la recalculare. De exemplu, un pensionar cu doar 22 de ani de contribuție, având un punctaj mediu anual de 3,5, primește deja o pensie de 7.100 de lei.

Pentru că nu a atins pragul de 25 de ani de contribuție, nu va primi niciun punct bonus la recalculare, dar nici nu-i va scădea venitul.

Pe de altă parte, pensiile care vor înregistra creșteri semnificative sunt cele pentru persoanele cu un stagiu de cotizare foarte mare, de peste 40 de ani.

Şi avem şi un exemplu de pensionar cu 36 de ani stagiu contributiv, 40 de puncte de contribuție cu o pensie de 2.600 de lei va primi o mărire de 65%, adică puţin peste 4.000 de lei. 

×
Subiecte în articol: formulă recalculare pensii
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
x close