Antena 3 CNN Actualitate Pensiile private - mai mici decât cele de stat

Pensiile private - mai mici decât cele de stat

Pensiile private - mai mici decât cele de stat
15 Iun 2007   •   16:17

Sindicaliştii contestă vehement legea privind pensiile private şi cer Guvernului să o modifice. Federaţiile sindicale spun că pensiile private ar putea fi mai mici decât cele de stat, din cauza modului încă neclar de calcul şi a comisioanelor pe care firmele de asigurări le percep. ?Guvernul îşi bate joc de banii salariaţilor?, spune vicepreşedintele Cartel Alfa, Petru Danea. Legea pensiilor private a fost deja publicată în Monitorul Oficial. Sindicaliştii aşteaptă acum un răspuns la memoriul pe care l-au trimis Guvernului.

Sindicatele au întocmit un studiu din care reiese că legea pensiilor private are cel puţin 10 probleme. În primul rând contribuabilul e dezavantajat pentru că cel numit să-l protejeze se află la mâna celui care calculează pensiile, comisia de supraveghere fiind finanţată din banii de la cei pe care îi supraveghează. În plus, comisia poate modifica comisioanele de administrare, micşorând astfel valoarea pensiei private, după bunul său plac.

Legea dezavantajează clar femeile, o femeie primind mai puţini bani decât un bărbat, datorită formulei de calcul. Altă problemă este lipsa unui sistem informatic pentru sistemul privat de pensii conduce la dileme privind administrarea fondurilor private.

Antena 3

×
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
x close