Antena 3 CNN Actualitate Se pregătește creșterea pensiilor private din pilonul II

Se pregătește creșterea pensiilor private din pilonul II

Gabriel Dano
2 minute de citit Publicat la 20:47 20 Ian 2022 Modificat la 22:27 20 Ian 2022
bani pensii private
Sursa foto: Getty Images

Guvernul trebuie să ia decizia cât mai repede deoarece România s-a angajat în faţa Comisiei Europene să reformeze întregul sistem de pensii. Majorarea s-ar putea face în rate anuale sau dintr-un singur foc.

În același timp, rămâne de stabilit și cum ar trebui să fie reglementată noua plată a pensiilor din pilonul II. Cei care contribuie la pilonul II de pensii vor putea alege între plata integrală sau cea eşalonată, pe mai mulţi ani.

„Opinia mea personală? Eu zic că ar trebui să fie opţiune”, a declarat ministrul Muncii, Marius Budăi, potrivit stirileprotv.ro.

Pe de altă parte, reprezentanții Asociaţiației Participanţilor la Pilonul II de pensii spun că milioanele de români care lucrează trebuie să fie cei care decid cum îşi gestionează banii.

“O sumă relativ mică, dacă o dăm într-un termen pe cinci ani, asta poate să însemne ceva şi trebuie întotdeauna să existe opţiunea, la cererea clientului, pentru o retragere totală sau parţială”, spune Mihai Pop.

În acest moment sunt 7,8 milioane de participanţi la pilonul 2 de pensii. Doar jumătate dintre ei au cotizat lună de lună la acest pilon de pensii în care s-au adunat până acum 87 de miliarde de lei. Asta înseamnă că, în medie, într-un cont se găsesc 11.250 de lei. În prezent, dacă cineva ajunge la vârsta de pensionare, poate să aleagă dacă ia toţi banii - adică o plată unică - ori dacă îi va încasa eşalonat, pe cel mult cinci ani.

Banii strânşi în pilonul 2 pot fi retraşi înainte de pensionare doar mod excepţional, adică în cazuri nefericite de invaliditate ori deces. În această ultimă situaţie, banii ajung la moştenitori.

Românii vor plăti anul următor cel puțin 4 taxe noi, pregătite deja de Executiv

Sunt schimbări majore pentru toate categoriile sociale iar banii pe care îi vom da în plus statului vor duce la majorarea prețurilor produselor și a facturilor.

În primul rând, programul de guvernare presupune creșterea contribuției la pilonul II de pensie, de la 3,75% la 4,75%, până în anul 2024.

De asemenea, se mai prevede în Planul Național de Redresare și Reziliență o analiză a impozitelor locale. Când a fost întrebat fostul ministru al Finanțelor Publice, Dan Vîlceanu, despre ce este vorba, acesta a declarat că impozitele pe clădiri în orașele mari ar putea fi majorate.

De asemenea, pentru pensionarii care au pensia mai mare de 4,000 de lei, aceștia nu vor mai fi exceptați de la plata contribuției la sănătate, ci vor fi nevoiți să o plătească singuri această contribuție de 10%. Cu alte cuvinte se anulează majorarea pensiei care intră în vigoare începând cu data de 1 ianuarie 2022.

Sunt și majorări de taxe, sau introducerea de taxe noi. De exemplu, putem vorbi aici de taxa pe mașinile poluante.

×
x close