Antena 3 CNN Actualitate Date în premieră despre pensiile speciale din România: Un baron local, pensie de 10.000 de lei

Date în premieră despre pensiile speciale din România: Un baron local, pensie de 10.000 de lei

1 minut de citit Publicat la 20:44 21 Dec 2015 Modificat la 20:44 21 Dec 2015
bani.jpg
Foto: Agerpres
Un preşedinte de Consiliu Judeţean care are trei mandate ar putea primi o pensie de 10.000 de lei, în timp ce unui primar de comună cu un mandat i-ar reveni 1.500 de lei, potrivit unui calcul făcut de Antena 3, după votul de luni dat legii pensiilor speciale pentru aleşii locali.

Legea în forma adoptată de Senat prevede că primarii, viceprimarii, preşedinţii şi vicepreşedinţii Consiliilor Judeţene, care îndeplinesc condiţiile vârstei standard de pensionare au dreptul la încetarea mandatului la indemnizaţie pentru limită de vârstă, dacă nu sunt realeşi pentru un nou mandat.

Pentru mandate incomplete, indemnizaţia pentru limită de vârstă se calculează proporţional cu perioada de mandat efectiv exercitată, dar nu mai puţin de un mandat.


 
Astfel, un primar de comună care a avut un singur mandat va primi o pensie de 1500 de lei. Primarul de municipiu va obţine 1650 de lei, iar primarul capitalei aproximativ 1750 de lei.

Pensiile celor cu câte trei mandate vor depăşi 5000 de lei în cazul primarilor reşedinţelor de judeţ sau al primarului capitalei.

În ce priveşte preşedinţii de Consilii judeţene, pentru un mandat aceştia pot câştiga o indemnizaţie de 3.400 de lei, iar cei cu trei mandate vor primi aproape 10.000 de lei pe lună.

Potrivit proiectului de lege, de aceste indemnizaţii beneficiază toţi cei care au deţinut funcţiile, indiferent dacă au fost sau nu condamnaţi pentru fapte penale. Reprezentanţii pensionarilor sunt revoltaţi şi vorbesc despre un sistem al pensiilor privilegiate.

 
Potrivit legii votate luni, primarii, viceprimarii, preşedinţii şi vicepreşedinţii Consiliilor Judeţene care îndeplinesc condiţiile vârstei standard de pensionare au dreptul, la încetarea mandatului, la indemnizaţie pentru limită de vârstă, dacă nu sunt realeşi pentru un nou mandat, a decis Senatul.
 
Plenul Senatului a adoptat legea privind pensiile aleşilor locali cu 86 de voturi "pentru", un vot "împotrivă" şi nicio abţinere. Liberalii au ieşit din sala înaintea votului.

Informaţiile au fost prezentate luni, la emisiunea La ordinea zilei, de la Antena 3.
 

×
TOP articole
x close