De exemplu, în Germania, este aplicată pensionarea parțială. Mai exact, angajaţii de la stat şi privat, pot ieşi la pensie mai devreme de la vârsta 55 de ani, cu continuarea activității parțiale în câmpul muncii.
În aceste cazuri de pensionare parțială, salariul și contribuțiile la stat vor fi în continuare plătite de angajator, dar nu la 100%.
Cum se face pensionarea parțială
Pensionarea parțială se poate face sub două forme: modelul de distribuție egală și modelul bloc.
În cazul contractelor colective, posibilitatea de pensionare parțială poate fi obținută prin negocierea cu sindicatul. Dacă angajatorul este de acord cu pensionarea parțială, pensia câștigată va fi 50% din salariul anterior, plus o sumă suplimentară. Potrivit legii, contribuția suplimentară trebuie să se ridice la cel puțin 20% din remunerația la pensie parțială.
Când vorbim de distribuție egală, avem în vedere că orele de lucru anterioare sunt imediat reduse la jumătate. Salariul se înjumătățește şi apoi mai crește cu cel puţin 20%. Suma suplimentară este fără taxe și impozite, scrie ziarulromanesc.de.
Cei care vor să se pensioneze parţial pot opta şi pentru o asigurare de pensie (Deutsche Rentenversicherung) sau pot apela un consilier de pensii ca să afle dacă se califică pentru o pensie parțială.
Condiţii pentru pensionarea parțială
- angajatul trebuie să aibă cel puțin 55 de
- salariatul trebuie să fi avut un loc de muncă asigurabil obligatoriu timp de cel puțin 1080 de zile calendaristice (aproximativ trei ani) înainte de a începe orice pensie parțială.
- pensionarea parțială nu este un drept! Asta înseamnă că angajatorul poate refuza cererea de pensionare parțială.
- dacă angajatorul este de acord cu pensionarea parțială, pensia câștigată va fi 50% din salariul anterior, plus o sumă suplimentară.
- Există cazuri în care angajații pensionați parțial au primit până la 90% din salariul lor inițial.
Pensii 2024 România. Pensionarea anticipată, fără penalizări, disponibilă până în august 2024
Începând din septembrie 2024, pensionarea anticipată în România va fi sancționată de autorități.
Mai exact, cei care se vor retrage înainte de vreme din câmpul muncii, vor primi lunar mai puțini bani, chiar dacă au stagiul de cotizare complet.
Legea pensiilor stabilește că sancțiunile vor fi în vigoare până când pensionarul anticipat va atinge vârsta standard de 65 de ani. Mai exact, ieșirea la pensie fără penalizări mai este disponibilă numai până în august 2024, scrie Evz.