Schema de pensie este stabilită de fiecare angajator în parte care are capacitatea și resursele să ofere o astfel de bonificație.
Pensia poate fi stabilită după mai multe criterii
Angajatorul poate stabili trepte diferite de contribuție pentru angajații săi, în funcție de salariu, vechime și funcție.
Banii vor ajunge astfel, în fiecare lună, la un administrator privat, pe numele angajatului care va avea un cont deschis acolo. De asemenea, salariatul va putea să cotizeze lunar în contul respectiv.
ASF dorește să ofere o alternativă pentru un program de economisire pe termen lung
”Autoritatea de Supraveghere Financiară și în mod particular președintele Autorității consideră pensiile ocupaționale un obiectiv important pe care ar trebui să îl atingem cât de curând. Există legea care prevede acest așa-zis pilon 4 care ar urma să ofere publicului larg o alternativă de a beneficia de un nou program de economisire pe termen lung.
Pensia este, de fapt, o contribuție plătită de angajator lunar
Această pensie ocupațională este, de fapt, o contribuție pe care angajatul poate să o depună într-un fond special de pensie ocupațională, constituit la inițiativa angajatorului său, astfel încât să poată beneficia de o sumă suplimentară.
Fondul de pensie ocupațională nu se poate realiza dacă nu se atinge un număr minim de 100 de participanți pe fond, dar un angajator care are mai puțini angajați, sub 100 de angajați, poate să propună o schemă proprie de pensii ocupaționale care să facă parte, la rândul lor, dintr-un fond construit din mai mulți angajatori care hotătăsc să ofere această facilitate angajaților lor, fiecare având schema proprie.
Angajatorul are variante neliminate pentru a stabili sumele acordate
Asta este vestea bună! Că angajatorul are o variantă nelimitată de a aloca către fondul de pensii sume pe fiecare angajat în parte, în funcție de criterii proprii, de vechime, sau de funcție, sau de drepturi salariale, iar angajatul poate să aloce din propriile venituri o cotă suplimentară față de contribuția angajatorului dar o cotă care să fie limitată la maxim o treime din veniturile sale salariale brute sau la maxim o treime din veniturile pe care le are respectivul, asimilate veniturilor salariale. Asta tocmai ca să fie și o protecție de stabilitate financiară a angajatului, în același timp în care beneficiază de această pensie ocupațională oferită prin contractul de muncă de către angajator”, a explicat Daniel Apostol, purtător de cuvânt al ASF.