Antena 3 CNN Actualitate Penitenciarul Jilava închiriază deţinuţii pentru societăţile comerciale

Penitenciarul Jilava închiriază deţinuţii pentru societăţile comerciale

4 minute de citit Publicat la 13:52 12 Aug 2009 Modificat la 13:52 12 Aug 2009
Penitenciarul Jilava închiriază deţinuţii pentru societăţile comerciale
ANTENA3.RO - EXCLUSIV ONLINE // Firmele din Bucureşti şi din comunele alăturate pot avea parte de forţă de muncă specială şi fără plata unor impozite sau asigurarea unor obligaţii stabilite de lege, din partea angajatorului, conform unui comunicat de presă al Penitenciarului Bucureşti-Jilava, remis către Antena3.ro. Astfel, mai ales în contextul crizei economice, instituţia închiriază deţinuţi societăţilor comerciale, pentru diferite obiecte de activitate şi care să fie angajaţi pe perioade de timp determinate. Antena3.ro vă prezintă în ce constă concret oferta de forţă de muncă a Penitenciarului şi care sunt beneficiile firmelor şi ale deţinuţilor.

?Penitenciarul Bucureşti-Jilava vă pune la dispoziţie forţă de muncă specială, respectiv persoane private de libertate, pe perioade de timp determinate, de la o lună la 12 luni, cu neplata unor impozite şi cu un sistem de lucru simplu, prin contract de colaborare, facturi si situaţii de lucrări?: aşa sună oferta Penitenciarului pentru firmele interesate de angajarea deţinuţilor pentru diverse munci, în funcţie de obiectul de activitate al societăţilor comerciale.

Penitenciarul pune la dispoziţia firmelor deţinuţi specializaţi în mai multe domenii, precum construcţii civile şi industriale, rutiere şi feroviare, agricultură, adică prăşit manual, irigat, recoltat, gospodărie comunală, respectiv curăţat parcuri şi spaţii verzi, amenajat şi curăţat străzi, ambalat confecţii textile, producţie de ambalaje din carton sau mase plastice ori activităţi auxiliare muncii necalificate, cum ar fi recuperarea deşeurilor şi reciclarea acestora sau lucrări de curăţenie.

?Forţa de muncă specială de la Penitenciarul Bucureşti-Jilava este folosită de societăţile comerciale din Bucureşti de peste 15 ani, iar pe parcursul derulării contractelor acestea au suplimentat constant numărul deţinuţilor folosiţi. La unele societăţi sunt angajaţi peste 100 de persoane private de libertate, iar marea parte sunt calificaţi în anumite domenii dinainte să fie închişi, iar restul au urmat cursuri de calificare în Penitenciar?, spune pentru Antena3.ro Cristian Micu, purtător de cuvânt la Penitenciarul Bucureşti-Jilava.

Salariu lunar şi zile câştig pentru deţinuţi

El adaugă pentru Antena3.ro că deţinuţii care sunt închiriaţi pentru activităţile firmelor au vârste peste 21 de ani şi că cei între 18 şi 21 sunt folosiţi doar pentru treburile administrative ale închisorii, precum curăţenia. Ei lucrează pentru diferite firme timp de opt ore zilnic, timp de cinci zile pe săptămână, după cum prevede legislaţia românească, iar cu acordul lor, pot munci şi în week-end-uri. Micu mai spune pentru Antena3.ro că marea parte a contractelor se axează pe lucrări în agricultură şi manipularea materialelor de construcţii, dar şi pe săpat şanţuri ori curăţenie. De asemenea, există şi contracte sezoniere pentru muncă necalificată, cum ar fi culesul de caise ori porumb.

Deţinuţii pot participa săptămânal la reunirea comisiei de muncă şi îşi pot exprima acordul în ce priveşte angajarea lor.

?Ei primesc zile câştig şi bani din munca pe care o prestează la societăţile comerciale, adică la patru zile muncite sunt considerate cinci executate, iar în ce priveşte salariul, sunt plătiţi cu 30% din valoarea contractului încheiat între Penitenciar şi firma respectivă şi după ce sunt plătite toate impozitele către stat. Astfel, pe cap de deţinut ajunge suma de 260 de lei pe lună?, explică Micu pentru Antena3.ro.

De asemenea, deţinuţii de la Jilava pot primi recompense, care constau în preluarea unei responsabilităţi, precum organizarea unui meci de fotbal sau a unui campionat de şah, dar şi în beneficierea de permisii, de la 24 de ore şi până la 10 zile.

Firmele nu trebuie să plătească impozite şi taxe pentru deţinuţi

În ce priveşte societăţile comerciale, şi ele sunt avantajate dacă se hotărăsc să închirieze pe anumite perioade deţinuţii, atât în Bucureşti, cât şi în comunele din apropierea Capitalei.

?Pe lângă faptul că unitatea asigură un număr constant de persoane private de libertate pe toată durata derulării contractului, atât în interiorul penitenciarului cât şi în exteriorul acestuia. Folosirea deţinuţilor la muncă nu implică încheierea unor contracte de muncă cu ei, ci încheierea unui contract de prestări servicii între societate şi penitenciar. Astfel, firmele sunt scutite de la plata obligaţiilor faţă de bugetul asigurărilor sociale de stat, bugetul asigurărilor de sănătate sau a fondului de şomaj?, detaliază Cristian Micu pentru Antena3.ro.

Purtătorul de cuvânt mai explică pentru Antena3.ro cum că societăţile comerciale nu trebuie să asigure paza şi hrana, nici supravegherea deţinuţilor în timpul programului de lucru, pentru că aceste măsuri sunt luate de către Penitenciar.

Spaţii comerciale pentru firme, de închiriat în penitenciar

?Firmele nu ar trebui să-şi facă griji nici pentru siguranţa materiilor prime, uneltelor sau utilajelor folosite în timpul lucrărilor, pentru că deţinuţii nu ar avea niciun interes să le sustragă, din simplul motiv că îşi doresc să aibă cât mai multe zile câştig şi să fie mai aproape de familiile lor. De asemenea, Penitenciarul Bucureşti-Jilava propune societăţilor comerciale şi închirierea unor spaţii, care pot fi folosite pentru activităţi lucrative, economice sau producţie în interiorul penitenciarului. Pentru anumiţi deţinuţi ar fi indicat ca aceştia să-şi desfăşoare activitatea în incinta unităţii de detenţie, din motive de securitate?, mai spune Micu pentru Antena3.ro.

Oferta Penitenciarului mai include şi posibilitatea opririi procesului de producţie, la solicitarea beneficiarului forţei de muncă speciale, pe anumite perioade de timp, din cauze obiective, dar fără ca acest lucru să atragă cheltuieli suplimentare din partea societăţii beneficiare.

Momentan, în Penitenciarul Bucureşti-Jilava funcţionează de aproape 15-20 de ani un punct de lucru al unei firme care se ocupă cu realizarea indicatoarelor rutiere şi la care participă 60 de deţinuţi.

Paula Safta, Antena3.ro

×
x close