Antena 3 CNN Actualitate Pe cuvânt, cu Ana Iorga. Când spunem ”de” și când spunem ”de către”?

Pe cuvânt, cu Ana Iorga. Când spunem ”de” și când spunem ”de către”?

Laura Dinu
1 minut de citit Publicat la 15:21 03 Iun 2021 Modificat la 15:21 03 Iun 2021
Pe cuvânt, cu Ana Iorga. Când spunem ”de” și când spunem ”de către”?

Sintactic, este vorba despre structurile la diateza pasivă, cu un complement de agent. Mai exact, ”bărbatul a fost arestat de polițiști”, sau ”bărbatul a fost arestat de către polițiști”? Ambele exemple sunt corecte, dar observăm că în româna actuală folosim mult mai des ”de către” în locul lui ”de”. De ce? Dintr-o nevoie de claritate.

”De” si ”de către” sunt sinonime atunci când introduc un complement de agent: Copilul a fost crescut ”de” mamă sau ”de către” mamă, Bărbatul prins ”de” politisti sau ”de către” polițiști. Dar e o diferență importantă între cele 2 prepoziții: ”de către” introduce clar un complement de agent, nu are alte sensuri. Dar ”de” este o prepoziție cu foarte multe sensuri in română, arată tipul, proveniența, apartenența, finalitatea: casă de lemn, telemea de Sibiu, fată de preot, mașină de cusut.

Prin urmare, unele contexte cu ”de” pot fi ambigue. În schimb, ”de către” are o singură funcție, să arate autorul acțiunii suferite de subiect. Iar vorbitorii simt nevoia de precizie. Să vedem un exemplu care ar putea fi ambiguu: finanțarea proiectului de stat. Asta poate însemna finanțarea unui proiect de stat, care aparține statului de către o altă entitate SAU finanțarea proiectului de către stat. Daca statul finanțează, ”de către” e o alegere mai bună aici, pentru că nu e ambiguu. 

Alt exemplu: "un grup foarte apreciat de români". Asta poate însemna "un grup de români foarte apreciat de cineva" sau "un grup pe care românii îl apreciază". Și dacă e un grup pe care îl apreciază românii, atunci neechivoc ar fi sa spunem: "un grup foarte apreciat de către români".  

Un exemplu ambiguu: "Ana e apărată de Andrei". Poate însemna că: Andrei o apără pe Ana de altcineva SAU că Andrei o amenință sau o agresează pe Ana și cineva o apără de Andrei. Pe când, dacă spui că "Ana e apărată de către Andrei", înseamnă neechivoc că Andrei o apără pe Ana.  

Concluzie: ”de” și ”de către” sunt sinonime când introduc un complement de agent, dar ”de către” aduce o precizie mai mare în exprimare și se folosește în special în contextele în care autorul acțiunii este o persoana sau instituție.

×
Etichete: Ana Iorga Pe cuvant
x close