Ana Iorga ne spune cum putem fi ridicoli pe reţelele de socializare. Pe scurt, care sunt clişeele de care ne-am săturat şi formulările care ne scot din sărite.
Iată cele mai enervante formulări din postările noastre.
„Momentul acela când îţi dai seama că...". E plin Facebookul de postări care încep aşa. Adică povestesc o situaţie şi îmi solidarizez publicul, îl fac să empatizeze. Ştiţi voi, clipa accea când rămâi fără cafea, momentul în care îţi dai seama că ţi-ai uitat cheile sau telefonul. De obicei e vorba de momente de panică sau întâmplări simpatice, tratate cu autoironie. Dar NU mai putem cu asta. Adică am înţeles, a fost la modă, e amuzant, dar gata. Am copiat formularea din engleză şi deja e supralicitată.
„Azi este despre ea sau el". Dacă e ziua mamei tale sau a unei persoane apropiate, musai postezi ceva care începe cu „azi e despre ea". Vrei să spui de fapt că azi toată atenţia şi toată dragostea ta se îndreaptă către acel om, că azi este o zi importantă. Doar că şi asta e o formulare copiată din engleză şi e oarecum stângace în română.
După un eveniment pe care l-am organizat, postăm fotografii, eventual cu mesajul: „Aseară a fost despre oameni frumoşi". E eticheta cuprinzătoare pe care o lipim celor care au fac ceva spectaculos pentru comunitate, care se gândesc la cei de lângă ei, profesioniştii, cei frumoşi pe interior. Asta e minunat, doar că avem atâtea epitete, talentaţi, modeşti, minunaţi. Nu, le spunem „oameni frumoşi".
În tot ce facem, punem suflet. Mulţi oameni din comunicare îţi vorbesc despre „proiecte de suflet" sau evenimente, gale, campanii în care „au pus foarte mult suflet." Evenimentul o fi fost bun, rău, dar au pus suflet. E oarecum evident că ai pus suflet, nu? Că te-ai implicat, că îţi pasă. Spune-ne mai bine de ce e atât de special proiectul tău. Că faptul că e de suflet ştiam, zi-ne de ce e grozav. Că poate fi „de suflet" şi să fie un fiasco, între noi fie vorba.
Altă formulă simpatică: „Întreb pentru un prieten." Pui o întrebare dubioasă prietenilor de pe Facebook şi spui, vezi Doamne, că nu te interesează pentru tine, e pentru un apropiat. OK, drăguţ, dar e un banc fumat, adică... nu. Şi unul dintre preferatele mele: postarea cu „I love my job", „this is my life", „I love my life". O poză din timpul serviciului, una în care să arăţi foarte bine evident. Cu mesajul „Doamne, cât de mult îmi iubesc jobul"! E ciudat că ai vreme în timpul serviciului să scrii „I love my job". „I love my job" însemnă şi că pierzi vremea un pic la job ca să postezi I love my job. Feriţi-vă de clişee. Nu e grav să te faci de rîs, mai bine ridicol decît plictisitor, dar nu aşa. Adică aş evita hashtag I love my job sau „Astăzi este despre ea". Sunt cam expirate.