Antena 3 CNN Actualitate Pe cuvânt, cu Ana Iorga. Cât de atent era Regele Mihai la cuvinte

Pe cuvânt, cu Ana Iorga. Cât de atent era Regele Mihai la cuvinte

2 minute de citit Publicat la 12:12 15 Dec 2017 Modificat la 12:12 15 Dec 2017
o_1c1cqg3eh1gs11933750620197p8.jpg

Regele Mihai era foarte atent la cuvinte. Pentru că ştia că eşti responsabil de cuvintele pe care le rosteşti.

Şi aici Regele Mihai ne dă o lecţie splendidă: Oricît ar fi fost de mîhnit în sufletul său de nedreptăţile care i s-au făcut, NICIODATĂ Regele Mihai nu a răspuns cu mînie, NICIODATĂ nu a pus la punct pe nimeni, NICIODATĂ nu a aruncat vorbe grele.

De fapt, aceasta este cea mai frumoasă lecţie, profund creştină. Gândiţi-vă cât de greu e să răspunzi nedreptăţii cu bunătate. Nu i-a fost simplu nici Regelui Mihai. Sigur că educaţia şi bunătatea nu-i dădeau voie să fie altfel, dar mai era ceva: Regele însuşi nu şi-a dat voie să fie altfel.

S-a luptat cu sine în momentele cele mai grele. La câţiva ani după abdicarea forţată din 1947, îl regăsim în exil, părăsit de toţi, însingurat, mîhnit. Iată ce povesteşte:

„Am băgat de seamă că în mine e pe cale să se schimbe ceva, dar nu în bine. Devenisem morocănos, necomunicativ, parcă pierdeam în fiecare zi cîte ceva din fireasca bucurie de a fi a omului. Văzusem destui inşi acrindu-se şi m-am temut să nu mi se întîmple şi mie aşa ceva, să devin şi eu certăreţ, să mă iau şi eu cu ai mei şi cu străinii la harţă, ca omul cînd nu mai vede capătul necazurilor lui". Asta povesteşte Regele într-un interviu. Dar nu şi-a dat voie să cadă în această capcană.

Cînd a revenit la Peleş, după 60 de ani, şi a vorbit miilor de oameni adunaţi acolo, şi-a cîntărit cuvintele cu atenţie. Era locul în care s-a născut şi îl revedea după 6 decenii, o lungă aşteptare. Discursul de atunci al Majestăţii Sale a fost de o decenţă şi de o seninătate răvăşitoare. Spune Regele: „Ziua de azi nu a venit prea devreme." Venise mult prea tîrziu acea zi, după o viaţă de om. Şi ce spune Regele? „Ziua de azi nu a venit prea devreme." O spune cu delicateţe, ca să nu mîhnească pe cineva fără rost.

Aşa era Mihai I. Ştia că vorbele rostite ca să pedepsească pe cineva sunt un păcat. Că ranchiuna e un păcat. Că răzbunarea e un păcat. Aşa că i-a rămas o singură cale. A bunătăţii. De aceea orice om care l-a întîlnit măcar pentru cîteva minute povesteşte că s-a simţit minunat. Pentru că Regele te înălţa printr-o simplă conversaţie, era generos şi atent la cel de lîngă el. Să avem grijă la vorbele noastre. Pentru că ele pot schimba vieţi.

×
x close