Învăţământ obligatoriu de 10 clase, obligativitatea grupei pregătitoare la grădiniţă, Bacalaureat la numai 3 materii - sunt doar câteva dintre noile prevederi din Legea Educaţiei pe care Guvernul vrea să îşi asume răspunderea în faţa Parlamentului.
Grupa pregătitoare de grădiniţă devine obligatorie odată cu aplicarea legii. Elevii din ciclul primar vor sta la şcoală cel mult 20 de ore săptămânal, iar cei mai mari, maximum 30 de ore. 20% dintre materii sunt stabilite de conducerea şcolii, după discuţii cu comitetele de părinţi, 60% dintre discipline sunt din trunchiul comun, şi 20% curriculum diferenţiat.
Modalităţile de evaluare se schimbă şi ele - vor fi mai multe, periodice, şi după model internaţional. După fiecare ciclu de învăţământ, de la grădiniţă şi continuând cu învăţământul gimnazial, părintele va primi un raport cu privire la evoluţia copilului.
Şcolile pot să-şi extindă activităţile cu elevii după orele de curs, prin programe de tip ?Şcoala după şcoală?. Astfel, timp de maximum 8 ore profesorii pot asigura condiţii de învăţare, recreere, sport, supraveghere şi protecţia propriilor elevi.
Pentru admiterea în clasa a IX-a, se iau în considerare rezultatele şcolare obţinute pe parcursul claselor V-VIII, ca indicator general al performanţelor elevului. De asemenea se iau în calcul şi rezultatele obţinute la o testare naţională realizată la finalul clasei a VIII-a şi structurată după modelul testărilor internaţionale.
Bacalaureatul se schimbă şi el. Conform proioectului, examenul va avea doar trei probe scrise şi două evaluări orale, care vor fi făcute pe parcursul clasei a douăsprezecea. Probele scrise vor fi la limba şi literatura română, matematică sau istorie şi o probă la alegere, din profil. În plus, liceenii vor trece şi printr-o evaluare a cunoştinţelor de utilizare a calculatorului.
Modificări sunt şi în ceea ce priveşte învăţământul universitar. Autorizarea provizorie şi acreditarea programelor de studii se realizează distinct pentru fiecare formă de învăţământ, limbă de predare şi pentru fiecare loc geografic în care se desfăşoară procesul de învăţământ al instituţiei respective. Organizarea şi desfăşurarea de programe de studii neacreditate se sancţionează cu nerecunoaşterea studiilor pentru beneficiari, precum şi cu amendă penală pentru organizatori.
Educaţia va beneficia de o finanţare de 6% din PIB, iar cercetarea de un procent.
Antena 3