Cercetătorii au realizat şi profilul demografic al românului nefericit.
Potrivit studiului National Happiness, există şi români care s-au declarat profund fericiţi: 14,3%. O categorie mai numeroasă e cea a românilor fericiţi, în proporţie de 24,8%. Cei mai mulţi români au mărturisit, însă, că sunt nefericiţi.
Întrebaţi ce anume le aduce mulţumire, cei mai mulţi repondenţi au adus în discuţie relaţiile personale, sănătatea şi timpul liber. Fericiţii au căutat refugiu şi în educaţie şi comunitate, mai arată studiul.
La polul opus se se află lipsa banilor şi transparenţa administraţiei publice, categorii în care foarte puţin cunosc satisfacţie: 16,8%, respectiv 13,8. Nu aduc satisfacţii prea mari nici mediul înconjurător sau locul de muncă, au declarat participanţii la studiu.
În urma cercetării sociologice a fost realizat şi profilul nefericitului: e divorţat sau văduv, are între 45 şi 54 de ani, locuieşte în Vestul României şi are un venit redus.
Ca să afle cât de fericiţi sunt românii, specialiştii au ţinut cont de 12 domenii, cum ar fi bunăstarea materială, relaţiile interumane, sănătatea, vecinii sau munca. Studiul National Happiness a fost efectuat în perioada septembrie - octombrie 2012, pe un eşantion de 1.002 respondenţi.