Vești nu tocmai bune pentru proiectul "Căsuța veverițelor" din parcul municipal din Bistrița, patronul firmei de profil din Galați, Ciprian Râpan, declarând că în prezent nu are construită nicio volieră și că o veveriță ar costa dublu decât a anunțat edilul bistrițean.
"Eu vând veverițele cu 800 lei plus TVA, nu știu de unde a scos prețul de 100 de euro. Eu nu știu de unde a scos prețul acesta. Eu nu pot să spun nimic până nu primesc ceva legal, o ofertă, un email că vrea să cumpere. Deocamdată așteptăm, poate o să propună o ofertă, poate o să facă un proiect de populare cu veverițe. Eu bănuiesc că mă va căuta primarul din Bistrița, dar trebuie să vadă și el ce propune, pentru că, logic, la o sută de euro nu pot să-i dau o veveriță. Sunt anumite costuri pe care le suport și eu: curent, mâncare, transport și altele. Nu găsești nicăieri în țară la o sută de euro. Sunt care vând și mai scump de 800 lei. Asta rămâne la aprecierea lui dacă sună sau nu sună...", a afirmat Ciprian Râpan, luni, pentru
Agerpres.
El a precizat că în prezent nu are nicio volieră, acum vrând să înceapă construcția uneia.
"Nu am acum nicio volieră. Acum vreau să construiesc una, unde să stea veverițele după ce ies din hibernare. Voliera se face din plasă metalică, poate fi de șase metri pătrați și să aibă o înălțime de trei metri. Se compartimentează și pot încăpea trei perechi de veverițe europene, veverițe mari", a spus patronul fermei de veverițe din Galați.
El a precizat că ferma lui are 20 de veverițe din speciile Tamiops sau Piticul Chinezesc, Siberiană maro și albă, Veverița europeană și Veverița japoneză. Micuțele cățărătoare se află în hibernare, stare din care vor ieși peste trei săptămâni, când vor fi scoase la aer în voliera a cărei construcție încă nu a început.
Omul de afaceri a mai arătat că aceasta poate ajunge la prețul de 3.500-3.700 euro, așa cum a anunțat primarul Bistriței, dar prețul depinde de dimensiunea construcției și de materialul din care este făcută.
"O volieră poate fi la prețul spus de primar, însă depinde care este mărimea. Aluminiul e scump. Se poate face și din lemn, dar este mai puțin rezistentă la intemperii. Nu știu exact prețul, nu am făcut un calcul, pentru că nu știu dimensiunea", a declarat Ciprian Râpan.
El a mai spus că până acum "nu a fost nicio ofertă" în relația cu Bistrița, fiind vorba doar despre o discuție telefonică purtată cu circa zece zile în urmă, în care el a explicat prețul și a precizat că așteaptă un email de la potențialul cumpărător.
"Nu este vorba despre o căsuță, ci despre o volieră care conține patru căsuțe, care conține un arbore și alte elemente. Voliera are dimensiunea, la sol, de aproximativ 6-10 metri pătrați, înălțimea de trei metri și în ea încap cam patru familii (de veverițe ? n.r.). Oferta o avem de la o firmă din Galați, puteți să o accesați pe site-ul lor. Costă 3.500 ? 3.700 euro ? asta este valoarea de catalog, plus o sută de euro o bucată de veveriță. Deci cu șase sau opt bucăți de veverițe se ajunge cam acolo (la 4.600 euro ? n.r.)", a declarat Ovidiu Crețu, pentru AGERPRES.
Întrebat de ce este nevoie să fie populat parcul municipal cu veverițe, câtă vreme acolo există deja astfel de exemplare, edilul bistrițean a explicat că unele dintre veverițe s-au întors în pădure, deși municipalitatea a avut grijă până acum să monteze o căsuță din lemn pentru ele și să le alimenteze cu nuci.
"Îmi doresc un astfel de parc în care veverițele să se plimbe printre noi, iar copiii să le hrănească cu nuci, alune... Cred că tradiționala apropiere de natură (floră, faună) a bistrițenilor se poate manifesta și în această zonă!", a scris, joi, Crețu, care și-a însoțit textul cu fotografia unei veverițe într-un parc.