Reducerea TVA-ului la pâine umple buzunarele comercianţilor. Deşi plătesc la stat 9% TVA, patronii de restaurante încasează de la clienţi tot 24 de procente pentru pâinea din meniu.
Totuşi, preţul pâinii a scăzut în medie cu peste 10%, conform datelor de la INS. Iar producţia fiscalizată a crescut într-o lună cu aproximativ 10% la sută.
Reducerea TVA-ului la pâine de la 24 la 9 la sută s-a dovedit a fi o ocazie bună pentru patronii de restaurante ca să-şi mai rotunjească veniturile. N-au ieftinit deloc pâinea din meniu.
În timp ce ei virează la bugetul statului un TVA de 9%, clientul plăteşte tot 24%. Bonul fiscal este dovada. Clienţii îşi pot da seama că sunt înşelaţi doar dacă cer bonul.
Nici în magazine pâinea nu este mai ieftină după aplicarea noii măsuri fiscale. Nu toţi brutarii şi-au respectat promisiunea asumată în faţa guvernanţilor.
Totuşi, primele efecte pozitive ale măsurii se văd deja. Scăderea TVA-ului la pâine a crescut producţia fiscalizată cu 10% doar într-o singură lună, spun patronatele din industrie.
Evaziunea fiscală în sectorul de panificaţie a fost de aproape o sută de milioane de lei în 2012. România are cel mai mic randament la colectarea TVA-ului din Uniunea Europeană. Numai în 2011 statul român a pierdut este 10 miliarde de euro din TVA necolectat, conform unui raport al Comisiei Europene.