Antena 3 CNN Actualitate Patriciu: Tăierea egalitaristă a lefurilor se întâmpla numai în comunism

Patriciu: Tăierea egalitaristă a lefurilor se întâmpla numai în comunism

3 minute de citit Publicat la 03:47 10 Mai 2010 Modificat la 03:47 10 Mai 2010
Patriciu: Tăierea egalitaristă a lefurilor se întâmpla numai în comunism

Omul de afaceri Dinu Patriciu a declarat, duminică, că măsurile economice anunţate de preşedintele Băsescu sunt luate "din disperare", fiind similare cu cele adoptate în comunism, recomandând concedieri masive printre funcţionari şi conducerea statului în stil corporatist.

"Evident, cea mai proastă alegere ar fi fost aceea a creşterii TVA-ului şi a impozitului direct pe venituri. O tăiere egalitaristă a tuturor lefurilor din sectorul bugetar, şi a pensiilor şi a ajutorului de şomaj nu este o soluţie. Este un expedient, pentru că o măsură luată pe picior, tăind de la toată lumea la fel, ceea ce se întâmpla numai în comunism. Aceste măsuri sunt luate din disperare. Vin din obsesia inflaţiei, pe care cei care au imaginat ideea o au", a spus omul de afaceri, într-o emisiune a PRO TV, citată de Mediafax.

Patriciu a criticat soluţia anunţată de preşedintele Băsescu, pe care a calificat-o ca fiind "proastă", pentru faptul că va restrânge consumul şi va genera o contractare a economiei, precizând că soluţia reală ar fi fost concedierea a 600.000 de funcţionari.
"Sigur că această variantă nu creşte fiscalitatea, dar fiscalitatea ar fi trebuit scăzută. Daţi-mi voie să o denumesc un paleativ, pentru că ea nu rezolvă problema. Problema ar fi fost rezolvată dacă cel puţin 600.000 de funcţionari publici ar fi fost scoşi din sistem, şi atunci lucrurile ar fi avut un sens. Soluţia bună ar fi fost scăderea taxelor şi concedierea celor care fac lucruri inutile", a adăugat liberalul.
Întrebat dacă aceste măsuri elimină posibilitatea creşterii taxelor, omul de afaceri a infirmat, menţionând că există pericolul creşterii impozitelor.
"Există pericolul în continuare a creşterii taxelor şi ar trebui să discutăm despre o scădere a taxelor, şi de aceea despre o scădere a cheltuielilor publice nu poate fi făcută decât prin scăderea aparatului birocratic cu 600.000 de oameni. Nu întâmplător repet mereu această cifră, pentru că ea e perfect justificabilă şi ar aduce o scădere a cheltuielilor de trei ori mai mare decât aduce scăderea salariilor", a explicat Patriciu, reiterând că patru din cinci birocraţi ar trebui concediaţi, dar că profesorilor şi medicilor ar trebui să le fie majorate salariile.
El a mai spus că, dacă s-ar reduce taxele, TVA la 15% şi cota unică la 10%, s-ar realiza o creştere economică şi s-ar crea locuri de muncă, iar cei 600.000 de oameni s-ar încadra mai uşor în alte domenii.
"Acestor oameni li se poate oferi un pachet de Ťexitť din sistemul de stat care să nu fie cash, o povară pentru stat, ci de exemplu o garanţie-cuantumul a trei sau cinci ani de salariu, care să poată fi folosită pentru investiţii pe baza unor credite bancare, analizate de bănci şi garantate de stat. Să nu fie bani ca la mineri pentru băutură, ci bani de la bănci care să susţină planuri de afaceri durabile. Dacă realitatea e aceea că actuala clasă politică nu e capabilă să aibă o astfel de abordare, atunci înseamnă că hiba e la clasa politică", a spus omul de afaceri.

El a mai spus că nu crede că actual Executiv este capabil să aplice până la capăt măsurile anunţate.

În privinţa remanierii Guvernului, Dinu Patriciu a menţionat că România are nevoie de oameni inteligenţi, ţinând să recomande şi micşorarea numărului de ministere, ca soluţie de reducere a cheltuielilor şi conducerea statului în manieră corporatistă.

"Politicienii sunt administratori vremelnici ai treburilor ţării, e modul lor de existenţă. Aceştia vor pleca, vor veni alţii, totul este cât de inteligenţi, cât de adaptaţi lumii în care trăim vor fi următorii, pentru că din păcate întreaga clasă politică românească suferă de o hibă majoră, s-a produs un decalaj imens între mediul de afaceri şi clasa politică", a mai spus Dinu Patriciu.
Antena3.ro

×
x close