Antena 3 CNN Actualitate Patriarhul Teoctist a încetat din viaţă

Patriarhul Teoctist a încetat din viaţă

3 minute de citit Publicat la 09:37 31 Iul 2007 Modificat la 09:37 31 Iul 2007
 Patriarhul Teoctist a încetat din viaţă
Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Teoctist, a murit la 92 de ani, în urma unor complicaţii suferite după o operaţie de prostată făcută luni la Spitalul Fundeni. Preafericitul fusese internat duminică seară la secţia de Urologie. Iniţial era vorba despre un simplu control medical. Doctorii au decis însă că Patriarhul are nevoie de o intervenţie chirurgicală. Şeful Bisericii Ortodoxe a fost operat luni dimineaţă. Diagnosticul - adenom de prostată. Intervenţia s-a încheiat la ora 10. Medicii erau optimişti. După 2 ore şi jumătate însă Preafericitul a început să aibă tulburări de ritm cardiac. A intrat în fibrilaţii. Apoi inima i-a cedat. A fost supus tuturor manevrelor de resuscitare posibile. La ora 17 medicii au fost nevoiţi însă să anunţe: Patriarhul a murit. Ziua funeraliilor Patriarhului va fi decretată zi de doliu naţional. Patriarhul nu a lăsat niciun testament.

Vineri, 3 august va avea loc slujba înmormântării precedată de Sfânta Liturghie şi de o şedintă. Trupul neînsufleţit al Patriarhului va fi înmormântat în Catedrală. Pentru că Patriarhul şi-a dedicat ultimii ani din viaţă realizării proiectului Catedralei Mântuirii Neamului, trupul său va fi mutat acolo, atunci când monumentul va fi gata. Până la alegerea unui succesor, cel care va conduce Biserica Ortodoxă Română este mitropolitul Moldovei, Daniel, iar preşedinţia colegiului bisericesc îi va reveni celui mai în vârstă ierarh şi anume mitropolitului Banatului. La 3 august 1986 a fost înmormântat predecesorul lui Teoctist, Patriarhul Iustinian.

Şeful Bisericii Ortodoxe Române s-a călugărit la 13 ani, iar în timpul comunismului a devenit episcop. Ales patriarh în 9 noiembrie 1986, Preafericitul Teoctist şi-a păstrat funcţia şi după decembrie 1990.

În urmă cu 6 luni, patriarhul împlinise 92 de ani. Apropiaţii patriarhului spun că acesta a plecat la spital cu un tonus psihic excelent.

Mii de oameni au trecut sau aşteaptă să treacă pe la catafalcul cu trupul neînsufleţit al Patriarhului ce se află în Catedrala Patriarhală. Coada de oameni se întinde până la poalele Dealului Mitropoliei. În această perioadă vor avea loc, neîntrerupt, slujbe religioase, până în ziua înmormântării Patriarhului.

CNA a decis în şedinţa de marţi să trimită o recomandare posturilor de televiziune şi de radio ca în ziua înmormântării Patriarhului Teoctist, ce va fi declarată zi de doliu naţional, să nu difuzeze emisiuni de divertisment.

Ultimul interviu
Prefericitul Teoctist spunea în ultimul său interviu, acordat de ziua sa de naştere, ziariştilor de la "Jurnalul Naţional" că nu a cunoscut răsfăţul copilăriei, fiind primul din cei 11 fraţi care a intrat la şcoală. Patriarhul Bisericii Române mai spunea că respectul faţă de ceilalţi şi ascultarea faţă de părinţi sunt principiile care l-au condus în viaţă.

Preafericitul se declara atunci mulţumit că a reuşit să ridice şi în satul în care s-a născut o biserică. Regreta că după revoluţie i s-a reproşat că nu a intervenit în forţă împotriva practicii regimului comunist de dărâmare a bisericilor. Acum la 92 de ani, în iarna vieţii sale Patriarhul Teoctist mulţumea lui Dumnezeu că încă îi dădea puteri să-şi ducă la bun sfârşit îndatoririle care nu erau tocmai uşoare.

Reacţia preşedintelui României
?Cu echilibru şi înţelepciune părintească, Prea Fericirea Sa a străbătut grelele încercări ale istoriei recente a Bisericii, luând mereu asupra sa grijile, durerea şi fragilitatea umană pe care un regim opresiv le-a provocat. Întâlnirea cu Sanctitatea Sa Papa Ioan Paul al II-lea, de care l-a legat o profundă afecţiune spirituală, va rămâne un moment plin de speranţă în istoria universală a creştinismului?, se arată într-un comunicat al Administraţiei Prezidenţiale.

?În aceste momente, preşedintele Traian Băsescu este alături de creştinii ortodocşi din România care au avut mereu în Prea Fericirea Sa un părinte a cărui simplitate şi căldură umană l-au însoţit pe cea mai înaltă treaptă a demnităţii ierarhice la care a fost chemat. Dumnezeu să-l odihnească!?, mai scrie Preşedinţia.

BĂSESCU ÎNLĂCRIMAT LA SICRIUL PATRIARHULUI:

BIOGRAFIA PATRIARHULUI TEOCTIST CONFORM B.O.R. (pdf)

IMAGINI DE ARHIVĂ CU PATRIARHUL TEOCTIST:

O viaţă închinată bisericii - Galerie foto

Citiţi PROCEDURA DE ALEGERE A NOULUI PATRIARH
Citiţi DOLIU NAŢIONAL ÎN ZIUA ÎNMORMÂNTĂRII PATRIARHULUI
MOARTEA PATRIARHULUI ÎN PRESA EXTERNĂ
Reacţiile foştilor şefi de stat: Ion Iliescu: {a}iliescu_teoctist.wav{/a}
Emil Constantinescu: {a}consta.wav{/a}

INTERVIU ACORDAT LUI MARIUS TUCĂ:


Antena3.ro

×
x close