Antena 3 CNN Actualitate Patriarhul Daniel, cetățean de onoare al Bucureștiului

Patriarhul Daniel, cetățean de onoare al Bucureștiului

4 minute de citit Publicat la 11:33 30 Ian 2019 Modificat la 11:33 30 Ian 2019
o_1d2f1n4oe171amt1qepong1p7d8.jpg

Consilierii generali ai Capitalei se întrunesc în şedinţă joi, de la ora 11,00, pe ordinea de zi figurând 81 de proiecte, printre care se numără: conferirea titlului de cetăţean de onoare patriarhului Daniel, lucrări de modernizare şi extindere în valoare de 465 de milioane de lei pentru Spitalul ''Theodor Burghele'', declararea de utilitate publică de interes local a lucrărilor pentru 14 proiecte din cadrul Planului Integrat de Dezvoltare Urbană "Zona Centrală" (PIDU). 

* Titlul de cetăţean de onoare al Capitalei urmează să îi fie conferit patriarhului Daniel, în semn de recunoştinţă pentru activitatea social-filantropică, liturgică şi misionară desfăşurată pe plan naţional şi internaţional. În expunerea de motive, primarul general, Gabriela Firea, invocă grija patriarhului Daniel de a începe realizarea Catedralei Mântuirii Neamului, care va include în ansamblul ei Muzeul Creştinismului Românesc, căminul pentru pelerini, un centru de diagnostic şi tratament şi un centru de conferinţe. 

* Consilierii generali vor dezbate şi un proiect privind indicatorii tehnico-economici pentru obiectivul de investiţii "Modernizare şi extindere spaţii medicale, mansardare şi supraetajare, inclusiv compartiment de primire urgenţă - Spitalul Clinic ''Prof. Dr. Theodor Burghele". Valoarea totală a investiţiei este de 465 de milioane de lei cu TVA, durata de execuţie a lucrărilor fiind estimată la 36 de luni. Investiţiile vizează suplimentarea spaţiilor medicale prin realizarea a două corpuri noi, mansardarea corpurilor existente, înfiinţarea unui compartiment de primire urgenţe, ascensoare noi, reorganizarea secţiilor medicale şi mărirea numărului de paturi, dotarea secţiilor cu echipamente medicale performante, asigurarea unei noi surse de încălzire. 

* Vor fi supuse votului şi o serie de proiecte care vizează reabilitarea şi consolidarea a patru poduri şi a Pasajului Fundeni. Este vorba despre indicatorii tehnico-economici pentru elaborarea documentaţiei de avizare a lucrărilor de intervenţii (DALI) şi întocmire documentaţii în vederea obţinerii autorizaţiilor de construire (PAC) pentru reabilitarea/consolidarea Pod Ciurel (3,8 milioane lei cu TVA), Pod Eroilor (5,3 milioane lei cu TVA), Pod Opera (13,6 milioane lei cu TVA), Pod Timpuri Noi (4,9 milioane lei cu TVA) şi Pasaj Fundeni (2,6 milioane lei cu TVA). Durata de realizare a investiţiei este estimată la 12 luni. Conform raportului de specialitate, expertiza tehnică emisă în anul 2017 încadrează podurile şi pasajul în clasa de stare tehnică IV - nesatisfăcătoare. 

* Un alt proiect supus dezbaterii vizează indicatorii tehnico-economici aferenţi obiectivelor de investiţii "Pasaj Doamna Ghica" şi "Străpungere b-dul Nicolae Grigorescu - Splai Dudescu - Etapa II - km 2+400 - intersecţie Calea Vitan Bârzeşti". În ceea ce priveşte primul obiectiv, valoarea totală a investiţiei este de 133 de milioane de lei cu TVA, durata execuţiei fiind estimată la 24 de luni. Referitor la proiectul "Străpungere b-dul Nicolae Grigorescu - Splai Dudescu - Etapa II", valoarea totală a investiţiei este de 63 de milioane de lei cu TVA, durata de execuţie fiind estimată la 18 luni. 

* Ordinea de zi conţine şi 14 proiecte în baza cărora se declară de utilitate publică de interes local o serie de lucrări prevăzute în Planul Integrat de Dezvoltare Urbană "Zona Centrală" (PIDU). Proiectele prevăd schimbarea destinaţiei spaţiului verde pe care se execută lucrările aferente şi modificarea corespunzătoare a Registrului Spaţiilor Verzi. 

De asemenea, aparatul de specialitate al primarului general va lua măsurile pentru pregătirea documentaţiilor necesare declanşării procedurii de expropriere. PIDU a fost aprobat prin HCGMB nr. 103/2012, având ca obiective: punerea în valoare a caracterului eclectic al centrului Capitalei, reintegrarea şi restructurarea ţesutului urban, crearea unui sistem de circulaţii eficient şi încurajarea modurilor de deplasare alternative, revigorarea reţelei de spaţii publice, dezvoltarea durabilă, regenerarea urbană integrată a zonelor cu probleme socio-economice şi asigurarea unui climat social divers şi sigur. 

În 2016, au fost aprobaţi indicatorii tehnico-economici aferenţi studiilor de fezabilitate pentru aceste obiective de investiţii. 

* Un alt proiect prevede cumpărarea imobilului situat în B-dul Regina Maria nr. 86-88, corp C1 şi Corp C3, sector 4. Urmează să fie aprobat preţul maximal de achiziţie a imobilului de 8.850.960 lei, fără TVA, la care se adaugă celelalte taxe şi impozite datorate de Municipiul Bucureşti. După încheierea formalităţilor de vânzare - cumpărare, imobilul ar urma să intre în domeniul public al Municipiului Bucureşti, cu destinaţia de spaţiu cultural în administrarea Muzeului Naţional al Literaturii Române. 

* CGMB urmează să aprobe tarifele de transport şi distribuţie a energiei termice livrate prin puncte termice urbane şi de transport pentru consumatorii cu puncte termice proprii şi preţurile locale medii de facturare a energiei termice pentru consumatorii non-casnici, practicate de RADET. 

Astfel, tariful pentru transportul şi distribuţia energiei termice furnizate prin puncte termice urbane va fi stabilit la un nivel de 167,87 lei/Gcal fără TVA. Tariful pentru transportul energiei termice pentru consumatorii alimentaţi din circuitul primar va fi stabilit la un nivel de 100,58 lei/Gcal fără TVA. Urmează să fie aprobate şi preţurile locale de facturare în cazul energiei termice furnizate consumatorilor non-casnici (agenţi economici), practicate de RADET Bucureşti, la un nivel de 416,37 lei/Gcal fără TVA pentru consumatorii alimentaţi din puncte termice urbane şi centrale termice de cvartal şi 338,24 lei/Gcal fără TVA pentru consumatorii alimentaţi din puncte termice proprii. 

* Termenul de relocare a Autobazei Societăţii de Transport Bucureşti STB SA, situată în Şoseaua Pipera, şi a Autobazei STB situată în str. Donizetti nr. 8-10 urmează să fie prelungit cu un an. Conform rapoartelor de specialitate, STB a transmis o notă justificativă, în care arată că parcul circulant aflat în exploatarea sa este în continuă creştere. 

* CGMB urmează să aprobe în şedinţa de joi alocarea unei cotizaţii anuale de 2.980.000 lei către Asociaţia Axa de Dezvoltare Braşov-Bucureşti-Constanţa. Adunarea Generală a Asociaţiei, întrunită pe 13 decembrie 2018, a hotărât, cu unanimitate de voturi, aprobarea cotizaţiei anuale a Municipiului Bucureşti către asociaţie în cuantum de 2,9 milioane lei. Cuantumul acesteia a fost calculat în raport de valoarea bugetului previzionat pentru anul 2018 şi de numărul populaţiei înregistrat în fiecare dintre cele trei unităţi administrative. 

* Pe ordinea de zi a fost introdusă şi o nouă versiune a Planului Urbanistic Zonal Sector 3, după ce un proiect în acest sens a fost respins de CGMB pe data de 12 decembrie 2018. 

×
x close