Guvernul şi Ministerul Sănătăţii s-au răzgândit.
Distribuirea pastilelor de iodură de potasiu se amână cu cel puţin o săptămână
Campania de distribuire a pastilelor de iodură de potasiu, care trebuia să înceapă de mâine dimineaţă, se amână cu cel puţin o săptămână, după ce medicii de familie spun că nu vor să distribuie pastilele de iodură de potasiu.
Argumentele lor țin atât de comunicarea proastă din partea autorităților, cât și de logistică.
Mai mult, aceştia susțin că nu au spații de depozitare adecvate pentru pastilele de iod și, în plus, activitatea din cabinetele lor ar fi blocată pentru mai mult de 2-3 săptămâni. De cealaltă parte, Ministerul Sănătății susține că, în prezent, caută alte soluții
În această săptămână, 20 din cele 30 de milioane de comprimate de iodură de potasiu produse de Antibiotice Iași au ajuns la DSP-urile din țară.
Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat că săptămâna viitoare va începe campania de distribuire a pastilelor de iodură de potasiu către populaţia eligibilă.
Daniel Popovici, medic de familie în Reşiţa: "Decizia mi se pare corectă!"
Daniel Popovici, medic de familie în Reşiţa, a intervenit în direct la Antena 3, unde a vorbit despre decizia Ministerului Sănătăţii de a amâna distribuirea pastilelor de iod.
"Decizia mi se pare corectă pentru început şi cred că ar trebui renunţat la această idee. O vă explic foarte succint motivele pe care le am eu, şi pe care probabil le au toţi cei 11.000 de medici de familie din ţară.
La nivelul cabinetului meu sunt 1.370 de persoane eligibile de a primi iodură de potasiu. Imaginaţi-vă 1.370 dacă îi programăm, cum spunea domnul profesor Rafila, cum să îi programăm? 100 pe zi înseamnă trei săptămâni lucrătoare. 10 pe zi înseamnă 137 de zile.
Vreau să anunţ, în mod sincer, că pandemia de corona nu s-ai stins. Avem epidemie de varicelă, avem foarte multe cazuri de gripă, avem foarte mulţi bolnavi cronici care trebuie îngrijiţi, avem pacienţii acuţi care trebuie îngrijiţi, avem de îngrijit pacienţi tineri care trebuie vaccinaţi, de la copii până la cei de 16 ani. Nu este vorba despre spaţiu în distribuirea acestor tablete, este vorba despre timpul fizic necesar.
Nu sunt eu în măsură de a oferi soluţii. În obiectiul de activitate a cabinetului de medicină de familie, indiferent pe ce lege este înfiinţat, nu figurează distribuţia de medicamente", a explicat medicul Daniel Popovici, duminică, în exclusivitate la Antena 3.
Anunţul făcut de Ministerul Sănătăţii. Distribuirea pastilelor va începe în a doua jumătate a lunii aprilie
"La începutul săptămânii viitoare, Guvernul României și Ministerul Sănătății vor demara campania de informare a populației referitoare la modul de administrare și de păstrare a comprimatelor de iodură de potasiu. Menționăm că, în momentul de față, nu există niciun pericol care să facă necesară administrarea acestor pastile. Campania de informare publica, distribuția și dezvoltarea deprinderilor preventive în rândul populației sunt în responsabilitatea Mnisterului Sănătății. În perioada imediat următoare, Ministerul Sănătății și Casa Națională de Asigurări de Sănătate vor stabili procedura legală pentru distribuirea pastilelor de iodură de potasiu pentru populația cu vârsta între 0 și 40 de ani. Distribuirea comprimatelor va începe în a doua jumătate a lunii aprilie a.c", potrivit comunicatului de presă.