Antena 3 CNN Actualitate Pasărea care riscă să bage România în bucluc: "Suntem la un pas de un infringement foarte rapid"

Pasărea care riscă să bage România în bucluc: "Suntem la un pas de un infringement foarte rapid"

Claudia Popovici
2 minute de citit Publicat la 16:00 15 Oct 2022 Modificat la 16:00 15 Oct 2022
pasare vanat romania cocos de munte infringement mediu
Pasărea care riscă să bage România în bucluc: "Suntem la un pas de un infringement foarte rapid" Sursa foto: clubapuseni.ro

„E o decizie politică gratuită; o vânătoare de plăcere a celui mai discret animal”, mai spun cei de la Agent Green după ce Ministerul Mediului a dat undă verde pentru uciderea, în această toamnă, a 239 de cocoși de munte.

Decizia ar putea crea probleme României, spune Gabriel Păun care a dat exemplul Slovaciei. 

Prin această undă verde dată vânătorilor, diversitatea este afectată - Slovacia a ajuns deja în fața Curții Europene de Justiție, urmează România, dacă Bucureștiul nu revizuiește acest ordin. 

Nu există o bază științifică pentru a susține această decizie politică. Din contră, avem studii științifice la nivelul munților Carpați, care bineînțeles includ și România, că populația de cocoși de munte este în declin. 

Aceste studii sunt bazate pe evaluări științifice riguroase, nu pe observațiile vânătorilor, pe care se bazează numărătoare la care face apel ministrul mediului în decizia asta politică.

"Ministrul Mediului are un apetit deosebit pentru a vâna tot ce mişcă"

Nu este decizie surprinzătoare pentru că am văzut în ultimii doi ani apetitul deosebit al acestui ministru al mediului pentru a vâna absolut orice mișcă. 

Până de curând discutam despre bieții urși, demonizați, aduși la rangul de pericol național.

Într-un an, doi au transformat ursul din emblemă națională într-un dușman național. La cocoșul de munte am rămas mască. El este o altă emblemă a Carpaților, dar la opusul ursului. Este foarte discret, nu vine niciodată în așezările omenești, nu sperie pe nimeni.

Din contră, fiind o pasăre superbă încântă privirile. Dar nu vine cocoșul de munte la sat și nici nu face vreo pagubă.

"Nu vor face altceva decât să destructureze și să destabilizeze această specie aflată în declin"

Nu face pagubă nici sus în creierii munților. Nu face pagubă nicăieri. Face doar plăcere celor care simt nevoia să ucidă și doresc să o facă legal.  Nu există alt narativ. Nu există o altă discuție, nicio justificare (...)

 Nu vor face altceva decât să destructureze și să destabilizeze această specie aflată în declin. Este falimentar pentru România, care oricum nu este în stare să facă ecoturism și să aibă o strategie bună. (...)

Este o decizie luată fără consultarea publicului. Când zic public nu mă refer doar la ONG-uri și la oamenii de știință, ci la publicul larg. Fiecare om  din țara asta are și trebuie să spună ceva atunci când se ia o decizie care privește patrimoniul public național", a spus, pentru rfi.ro, Gabriel Păun, CEO Agent Green. 

"Riscăm un infringement foarte rapid"

"Nu a rezolvat infringement-urile nici pe păduri, nici pe deșeuri, nici pe poluare, ba din contră, încearcă să ascundă dovezile. Tocmai de aceea infringement-urile acestea continuă și ajungem la Curtea Europeană de Justiție. Se vor stabili penalități foarte mari pe care oare cine le va plăti? 

Inclusiv pe cocoșul de munte riscăm un infringement foarte rapid, așa cum s-a întâmplat tot din același ecosistem carpatic, tot un ecosistem pentru cocoșul de munte, în Slovacia, țara de la celălalt capăt al Carpaților, care a mers pe aceeași cale pe care pe care a mers și ministrul mediului din România. S-a trezit deodată într-un infringement fulgerător la Curtea Europeană de Justiție", a mai spus Gabriel Păun, CEO Agent Green. 

×
x close