Antena 3 CNN Actualitate Ce ţări iau în calcul să introducă paşaport COVID

Ce ţări iau în calcul să introducă paşaport COVID

Georgiana Adam
3 minute de citit Publicat la 16:34 16 Feb 2021 Modificat la 16:35 16 Feb 2021
Ce ţări iau în calcul să introducă paşaport COVID
Sursa foto: Hepta

Ministrul britanic al Afacerilor Externe, Dominic Raab, a fost cel care a lansat ideea folosirii interne a paşaportului pentru vaccin.

Însă, propunerea nu pare să fie pe placul multor colegi din guvern, scriu jurnaliştii din Regat. Însuşi premierul Boris Johnson a venit cu o altă idee. Testarea rapidă ar putea fi calea către redeschiderea societăţii.

Vorbim despre testarea rapidă pentru acele probleme care s-au dovedit cel mai greu de rezolvat, precum cluburile de noapte sau teatrele, acele părţi ale economiei pe car enu le-am putut redeschide anul trecut.

Israelul face însă paşi importanţi în introducerea paşaportului de vaccinare pe plan intern.

De pe 21 februarie, doar cetăţenii care au ambele doze de vaccin făcute şi aşa-numitul paşaport verde digital vor putea merge la teatru, cinematograf, la sala de fitness sau la restaurant.

Aproximativ 43 % din israelieni au făcut deja prima doză din vaccinul anti-COVID

Israelul are, prin natura sa, experienţă în cazurile de urgenţă. Este vorba despre modul de gândire, oamenii ştiu să se descurce, să improvizeze, cum să se adapteze la situaţiile în schimbare. Cred că aceasta este calea.

Chiar dacă în cele 27 de state ale Uniunii Europene nu s-a ajuns la o concluzie, state precum Spania, Italia, iau tot mai mult în considerare utilizarea paşaportului Covid. Mai mult, Suedia şi Danemarca au anunţat deja certificate electronice care să le permită oamenilor să călătorească în străinătate şi să ia masa în restaurante. Belgia, Germania, Franţa, se opun deocamdată unui astfel de document.

Ce va presupune existența pașaportului COVID

Ana Iorga explică ce ar însemna introducerea acestui document și care ar putea fi avantajele.

''Un paşaport de vaccinare ar facilita circulaţia internaţională, asta se discută în acest moment. Multe state cer un test COVID cu rezultat negativ pentru a-ţi permite intrarea pe teritoriul lor. State precum Germania, Turcia, Olanda sau Danemarca.

Ce înseamnă asta? Trebuie să faci testul, să aştepti rezultatul, să calculezi totul pentru ca el să fie valabil în momentul în care intri în acea ţară, adică să fie făcut în ultimele 72 de ore sau 24 de ore pentru Danemarca de ex. Trebuie şi tradus într-o limbă de circulaţie internaţională, e o cerinţă în unele ţări. Apoi, unele state impun carantina chiar dacă prezinţi un test cu rezultat negativ. Destul de dezagreabil pentru planurile de călătorie ale oricui. Aşa stau lucrurile acum.

Paşaportul de vaccinare e deci o idee care se discută pentru eliminarea acestor paşi. Luna trecută, Grecia a cerut Comisiei Europene să permită utilizarea "certificatelor de vaccinare" pentru călătorii în UE. Şi a semnat deja un acord cu Israelul pentru a le permite celor vaccinaţi deplasările între cele două ţări. Ideea unui certificat de vaccinare a fost anunţată de luna trecută de vicepreşedintele Comisiei Europene Margaritis Schinas.

Haideţi să ne imaginăm cum ar decurge totul dacă ar exista un paşaport de vaccinare. Putem face desigur doar un scenariu pe baza informaţiilor pe care le avem până acum. N-am mai avea nevoie de un test covid şi nu am mai sta în carantină. Care ar fi paşii: ne vaccinăm, obţinem un certificat sau o adeverinţă, pe baza acelui document obţinem paşaportul.

Dacă vom călători cu avionul, mergem direct cu paşaportul la poarta de îmbarcare, iar la sosirea la destinaţie intrăm în ţara respectivă fără vreo altă dovadă medicală. Oficialii din Spania şi din Italia consideră că paşaportul ar uşura circulaţia în siguranţă. La fel şi ţările nordice. Suedia şi Danemarca au anuntat deja certificate electronice care ar putea permite posesorilor să călătorească în străinătate. Franţa, Germania, Belgia şi Polonia sunt însă rezervate în privinţa unui asemenea paşaport.

Foarte important semnalul din partea Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii: OMS susţine certificatele de vaccinare pentru monitorizarea imunizării, dar critică măsura dacă devine o condiţie pentru călătorii'', a explicat Ana Iorga.

×
x close