Antena 3 CNN Actualitate Paşapoartele biometrice, disponibile din această săptămână

Paşapoartele biometrice, disponibile din această săptămână

Paşapoartele biometrice, disponibile din această săptămână
04 Ian 2010   •   21:39

Bucureştenii pot depune, începând de luni, cereri pentru paşapoarte biometrice. Documentul are peste 50 de elemente de securitate. Va conţine amprenta cetăţeanului precum şi toate datele de identificare pe un cip electronic. Primele paşapoarte biometrice din Capitală vor putea fi eliberate însă abia peste două săptămâni.

Paşapoartele biometrice vor înlocui treptat actualele documente de călătorie în afara Uniunii Europene. Aşa că, în Capitală se eliberează în paralele două tipuri de paşaport: paşaportul electronic şi paşaportul simplu temporar.

Cei care vor un paşaport electronic trebuie să prezinte la ghişeu cartea de identitate, în original şi fotocopie, paşaportul anterior, dacă există, şi chitanţele de la CEC. Solicitantul este fotografiat, semnează şi i se iau amprentele. Totul este digital.

?Persoanele care nu doresc paşaport electronic pot opta pentru paşaport temporar care nu are cip încorporat?, a declarat comisar-şef Emanuel Câţea, şef paşapoarte Bucureşti. În acest caz, procedura nu mai include şi prelevarea amprentelor. Însă, paşaportul simplu temporar este valabil doar un an şi costă 196 de lei.

Bucureştenii care au depus deja actele pentru un paşaport electronic au uitat de controversele iscate de cip-ul care ar avea cifra diavolului. Motivul: documentul costă prea mult: 266 de lei. Cererile pentru noul tip de paşaport se depun doar la sediul Serviciului Paşapoarte din strada Nicolae Iorga nr. 1.

Antena 3

×
Citește mai multe din Actualitate
» Vezi toate știrile din Actualitate
Cele mai noi știri
Parteneri
x close