Antena 3 CNN Actualitate Pasajul Basarab. Exproprieri cu preţuri de până la 20.000 de euro pentru un metru pătrat

Pasajul Basarab. Exproprieri cu preţuri de până la 20.000 de euro pentru un metru pătrat

1 minut de citit Publicat la 20:31 20 Feb 2009 Modificat la 20:31 20 Feb 2009
Pasajul Basarab. Exproprieri cu preţuri de până la 20.000 de euro pentru un metru pătrat
Cel mai scump teren din Bucureşti este cel de sub pasajul Basarab. Preţurile cerute pentru expropriere variază între 5.000 şi 20.000 de euro pentru metrul pătrat. Şi tocmai cei care au cerut aceste sume sunt cei din cauza cărora s-a oprit construcţia, ridicată deja pe jumătate.
Până acum, Primăria Capitalei a plătit aproape 20 de milioane de euro numai pentru exproprieri. De aceşti bani a dărâmat până acum 78 de case. Ar mai avea de dărâmat şase însă prorpietarii cer pentru ele sume exorbitante.
Pentru un teren care nu este mai mare decât suprafaţa a patru apertamente, proprietarul a cerut primăriei echivalentul a aproape 800.000 de euro. Terenul deţinut de bucureştean are mai puţin de 400 de metri pătraţi şi singura construcţie de pe el este un panou publicitar.
?Bucureşteanul doreşte patru apartamente de 4 camere pentru patru fete ale sale. Totuşi, sunt bani publici?, a declarat Ion Dedu director adjunct Direcţia Transporturi.
Alţi trei care deţin cu toţii o suprafaţă de aproape 500 de metri pătraţi au pretenţii la fel de mari: cam 5.000 de euro pe metru pătrat.
?Nouă nu vor să ne dea o o locuinţă în locul acesteia în care trăim de o viaţă. Au spus că nu mai au bani, ca a rămas statul fără bani şi nu mai are cu cine să negocieze?, spun proprietarii.
Banii i-au încăierat şi pe aleşii locali care au decis să respingă aprobarea unor noi exproprieri.
Pentru alte trei proprietăţi, o farmacie, o casă cu etaj şi o poartă din cărămidă, Curtea de Apel Bucureşti a hotărât că nu pot fi dărâmate.
Una dintre cele 3 constructii care a reuşit să blocheze lucrările de la Pasajul Basarab nu a putut fi expropriată deoarece figurază în patrimoniul ministerului Culturii ca monument istoric.
Este vorba despre poarta de la fostei fabrici de bere Griviţa, de o casă construită în anii '30 şi de o farmacie ridicată în 1900.
Observator

×
Etichete: Pasajul Basarab
x close