Antena 3 CNN Actualitate Pas uriaș în digitalizare pentru Universitatea Babes-Bolyai din Cluj: Cursuri cu obiecte 3D și realitate virtuală, din toamnă

Pas uriaș în digitalizare pentru Universitatea Babes-Bolyai din Cluj: Cursuri cu obiecte 3D și realitate virtuală, din toamnă

Adelina Miron
1 minut de citit Publicat la 21:32 15 Iul 2021 Modificat la 21:34 15 Iul 2021
o_1faln1vmd6e26pv1ake1858rtrb.jpg
Sursa foto: Facebook/Universitatea Babeș-Bolyai

Laboratorul este amenajat în Centrul de Industrii Creative din Cluj Innovation Park și a fost construit de primărie, pe bani europeni.

Profesorii vor putea să își pregătească cursurile și seminariile folosind obiecte 3D și realitate virtuală. Utilizatorii au acces la o “librărie online” cu obiecte sau înregistrări pe care le pot folosi pentru a-și pregăti lecțiile. Dacă nu există conținut pe subiect, aceștia îl pot crea.

După obiectele 3D și realitatea virtuală, UBB se pregătește să folosească realitatea augmentată. Profesorii vor folosi ochelarii special creați pentru “teleportarea” direct în subiectul lecției. Rectorul UBB spune că a alocat 20 de milioane de lei pentru laboratoare didactice, astfel ca fiecare facultate să aibă posibilitatea să se echipeze cu astfel de dispozitive.

UBB a fondat, în urmă cu câteva luni, împreună cu compania americană EON Reality, un centru academic numit UBB-EON-XR Center for Higher, cu două componente: una educațională, pentru a introduce un nou standard în predare/învățare, bazat pe o “nouă pedagogie universitară” în realitate virtuală/ augmentată/ mixtă și una de cercetare-dezvoltare-inovare (CDI), pentru a genera “produse și servicii inovative către societate”, a transmis UBB printr-un comunicat de presă.

„UBB a fost prima universitate din țară, care a introdus la standarde internaționale de calitate învățământul la distanță. Acum, prin utilizarea unor medii digitale mixte (XR – realități virtuale/augmentate etc.), stabilim noi standarde în educația modernă și în dezvoltarea de produse și servicii inovative către societate, în strânsă legătură și cu proiectul de specializare inteligentă demarat de UBB pe linia InfoBioNano4Health.

Deși platforma EON Reality este deja utilizată la nivel international de mai mulți actori academici sau de alt tip și probabil va fi utilizată în viitor de mai multe instituții și în țară, am stabilit cu compania americană, în baza colaborării vechi și a profilului academic complex al UBB, că acest Centru va fi primul din țară și unul de referință pentru România și regiunile europene din zonă, prin complexitate și angajamentele reciproce pentru co-dezvoltări inovative în domeniu, care să fie apoi diseminate și altor actori interesați.

Într-adevăr, colaborarea dintre UBB și compania americană EON Reality este una veche, contribuind și la dezvoltarea Centrului AVALON din UBB (“Cubul Virtual”), inaugurat în 2010. Acum, prin UBB-EON-XR Center am dus colaborarea la un nivel mai complex.”, a transmis rectorul UBB, prof. univ. dr. Daniel David.

×
x close