Dezbaterea va avea loc începând de la ora 15:30, după fusul orar al României.
"Refuzul Austriei de a vota în favoarea aderării României la Spațiul Schengen va fi dezbătut mâine la 15.30 în Parlamentul European.
Nu ne oprim, continuăm până vom reuși. România pretinde ce i se cuvine.
Discuția va fi prezidata de Roberta Metsola, șefa legislativului întrunit la Strasbourg la ultimul plen din acest an, și va avea loc în prezenta președintei Comisiei Europene, Ursula Von der Leyen, și a președintelui Consiliului European, Charles Michel", a semnalat europarlamentarul Rareș Bogdan pe pagina sa de Facebook.
BREAKING NEWS: refuzul Austriei de a vota în favoarea aderării României la Spațiul Schengen va fi dezbătut mâine la...
Publicată de Rares Bogdan pe Luni, 12 decembrie 2022
"Tocmai am aprobat în plenul Parlamentului European, cu 357 de voturi 'pentru', 2 abțineri și doar 32 de voturi împotrivă, să avem mâine (marți, n.r.) o dezbatere despre tratamentul incorect în cadrul procedurii de extindere a spațiului Schengen.
Această dezbatere va arăta că Parlamentul European este unit în a susține aderarea țării noastre la spațiul Schengen și că majoritatea covârșitoare a europarlamentarilor consideră incorectă decizia de a amâna intrarea României în spațiul de liberă circulație.
Propunerea dezbaterii a venit de la cele mai mari trei grupuri politice din Parlamentul European: Grupul PPE, Socialiștii și Grupul RENEW", a anunțat, la rândul său, europarlamentarul Siegfried Mureșan.
Tocmai am aprobat în plenul Parlamentului European, cu 357 de voturi „pentru”, 2 abțineri și doar 32 de voturi...
Publicată de Siegfried Muresan pe Luni, 12 decembrie 2022
Cancelarul austriac nu dă înapoi
Cancelarul austriac Karl Nehammer și-a reluat argumentele împotriva admiterii României în spațiul Schengen, într-un interviu acordat televiziunii austriece ORF 2.
"Dacă vreau să am un spațiu Schengen, am nevoie de frontiere externe puternice pentru ca frontierele interne să poată fi desființate. Din 100.000 de solicitanți de azil, noi, ca țară fără ieșire la mare, trebuie să efectuăm înregistrarea inițială a 75.000", a spus cancelarul austriac.
Nehammer a afirmat, pe de altă parte, că nu a putut înțelege "amenințările de boicotare" a companiilor austriece din România și Bulgaria.
Potrivit șefului guvernului de la Viena, este "absolut inadmisibil să se amestece problemele politicii de securitate cu cele de politică economică".
În plus, Nehammer s-a declarat convins că veto-ul nu va avea consecințe negative pentru companiile austriece care operează în Bulgaria și România.
Cancelarul a subliniat că un eventual boicot al companiilor austriece ar dăuna mai degrabă țărilor respective decât Austriei.