UPDATE 23.38 - Parlamentul a aprobat, luni seară, solicitarea de încuviinţare a reţinerii şi arestării preventive a deputatului Elena Udrea în dosarul Microsoft, cu 202 voturi "pentru" şi 65 "împotrivă". Ca şi în cazul celor patru cereri votate anterior, deputaţii s-au exprimat prin vot secret, cu bile.
UPDATE 23.10 - Camera Deputaţilor a aprobat, luni seară, cererea de urmărire penală în dosarul Microsoft în cazul Elenei Udrea, fiind înregistrate 243 voturi "pentru" şi 50 "împotrivă".
UPDATE 23.00 - Monitorul Oficial a publicat hotărârea de încuviinţare a arestării Elenei Udrea. Asta înseamnă că Udrea poate fi arestată în orice moment.
UPDATE 21.55 - Reacţia Elenei Udrea, după ce a aflat că va fi arestată: “Parlamentul a avut o şansă, dar a ratat-o”
UPDATE 22.27 - Elena Udrea a ieşit din sediul firmei care gestionează afacerea Nana şi se îndreaptă către cartierul de lux în care locuieşte.
UPDATE 22.02 - Parlamentarii au aprobat prima cerere de arestare a Elenei Udrea cu 219 voturi "pentru" şi 102 "împotrivă".
UPDATE 21.10 - A doua cerere de extindere a urmăririi penale în dosarul "Gala Bute" a fost aprobata cu 278 de voturi "pentru" şi 50 "împotrivă".
UPDATE 20.45- Prima cerere de urmărire penală a Elenei Udrea a fost aprobată. Au fost înregistrate 285 de voturi "pentru" şi 49 "împotrivă". În sală au fost prezenţi 343 deputaţi.
UPDATE- Deputatul Elena Udrea a plecat de la Parlament, după discursul susţinut în plenul Camerei Deputaţiilor, fără să mai aştepte votul asupra solicitărilor procurorilor în cazul său.
UPDATE-
Deputatul Elena Udrea se apără în faţa Parlamentului."Sunt astăzi în faţa dumneavostră să vorbesc despre ceea ce se întâmplă în România. Despre lucruri importante precum democraţie, libertate şi exercitarea transparentă a puterii de către cei care au fost împuterniciţi prin vot să o facă. Vă asigur că lucrurile pe care vi le voi spune reprezintă adevărul şi este un discurs onest", a spus Udrea în debutul discursului său.
"Timp de 10 am luptat pentru un stat de drept, justiţie independentă şi instituţii puternici. În acelaşi timp, sunt dintre cei care au acuzat Parlamentul că nu poate garanta progresul României şi nu poate da ţării viitorul de care are nevoie".
"Am insistat pe nevoia întăririi justiţiei, DNA-ului, CSM-ului, ICCJ, ANI şi pe reformele pozitive care au avut loc la nivelul serviciilor de informaţii din România. (...) Constat ce înseamnă să fii parte a unui Parlament decredibilizat şi slăbit, pe fondul ridicării de statui unor instituţii de forţă", a spus Udrea.
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Deputatul Elena Udrea a venit, luni, în jurul orei 18.15 în plen să participe la şedinţa Camerei Deputaţilor în care se votează cele 6 cereri ale justiţiei în cazul său, trei de începere a urmăririi sale penale şi trei de arestare preventivă.
Udrea a intrat direct în sala de plen, nefăcând nicio declaraţie presei.
Camera Deputaţilor urmează să dea şase voturi distincte cu bile pentru solicitările justiţiei în privinţa Elenei Udrea, dintre care trei pentru începerea urmăririi penale în două dosare şi încă trei pentru arestare preventivă, a stabilit Biroul Permanent al Camerei.
Comisia juridică a votat în favoarea acestor cereri ale Justiţiei, ultima şedinţă a comisiei fiind duminică.
Elena Udrea nu a avut nicio şansă în faţa comisiei juridice a Camerei Deputaţilor. Colegii protejatei lui Traian Băsescu au votat în număr covârşitor avize favorabile pentru toate solicitările Direcţiei Naţionale Anticorupţie.
În dosarul Microsoft, deputaţii au dat aviz pentru urmărire penală, reţinere şi arestare. În aceeaşi cauză, procurorii au cerut înlocuirea controlului judiciar cu arestul preventiv, deoarece, spun anchetatorii, Udrea ar fi încălcat termenii controlului.
Iar în dosarul Gala Bute, deputaţii jurişti au dat aviz favorabil pentru încuviinţarea urmăririi penale şi arestarea preventivă pentru fostul ministru al Turismului.
Înainte de audierea în comisia juridică, dar şi după discuţiile cu deputaţii jurişti, Elena Udrea a susţinut că avalanşa de cereri de arestare emise de DNA pe numele ei este rezultatul războiului pe care l-a pornit împotriva şefului SRI, Florian Coldea.
Avizele date de Comisia juridică sunt doar consultative. Decizia finală a o va lua plenul Camerei Deputaţilor.