Antena 3 CNN Actualitate Parlamentar din tată-n fiu. Cine sunt deputaţii care şi-au lăsat moştenire mandatul în familie

Parlamentar din tată-n fiu. Cine sunt deputaţii care şi-au lăsat moştenire mandatul în familie

1 minut de citit Publicat la 14:12 23 Dec 2016 Modificat la 14:12 23 Dec 2016
o_1b4lpgrisml817h81io61gnmn0m8.jpg
Foto: Agerpres

Trei familii care conduc politic minorităţi naţionale şi-au păstrat mandatul de parlamentar în sânul familiei, după ce taţii sau soţii au fost ei înşişi mai multe mandate reprezentanţii minorităţilor respective în Parlament, scrie Gândul.

Gheorghe Firczak, care i-a reprezentat 16 ani pe rutenii din România în Parlament, spune că fiul său a fost ales de Uniunea Rutenilor „la modul cel mai democratic”. Cu toate acestea, tot el recunoaşte că nu au mai existat alţi concurenţi pentru acest loc. Firczak, ca şi ceilalţi doi foşti deputaţi, nu sunt la prima afacere politică în familie.

Ei se numără printre mulţii parlamentari care şi-au angajat rudele la cabinetul parlamentar, fiind acuzaţi de conflict de interese de ANI. Firczak şi-a angajat fiul, pe Iulius Marian Firczak, la Parlament. Acum, Iulius Firczak este deputat cu acte în regulă.

La fel este şi cazul deputatului care i-a reprezentat pe polonezi în Parlament: Ghervazen Longher a fost condamnat cu suspendare pentru că şi-a angajat fratele şi sora la cabinetul parlamentar, iar acum soţia sa îi preia mandatul de deputat.

Mircea Grosaru de la italieni, care a încetat din viaţă, îşi angajase soţia la cabinetul parlamentar. Minorităţile din România au garantat un loc în Parlament, dacă strâng cel puţin 5% din numărul mediu de voturi cu care este ales un deputat la un scrutin.

×
Etichete: parlament
x close