Comisia Europeană, o instituţie cât se poate de respectabilă, a făcut o radiografie a fenomenului. În ţări ca Franţa şi Germania, parinţii plătesc 3 miliarde de euro, pe an, pentru pregătire. 3 miliarde de euro, o sumă fabuloasă. În Grecia, parinţii plătesc, anual, 950 de milioane de euro.
La noi, cheltuiala e mult mai mică: 300 de milioane de euro. Numai că, în România, spre deosebire de statele din Vestul Europei, pregătirea suplimentară a elevilor nu e reglementată. Asta înseamnă că guvernul nu încaseaza taxe de la cei care oferă meditaţii şi că, atrage atenţia Comisia Europeană, în timp, pentru că fenomenul nu este stăvilit de reguli se va ajunge la o divizare accentuată a claselor sociale.
Un studiu realizat în 2010 arăta că 50% dintre părinţii elevilor români plăteau profesori privaţi pentru copiii lor. In Franta, un raport similar estima că în marile licee din Paris, aproximativ 75% dintre elevi urmau cursuri private. Asta în vreme ce în Germania, o cercetare din 2010 arata ca 15% din numarul total al elevilor primeau meditatii.
Valoare meditaţii:
Franţa şi Germania - 3 miliarde de euro
Grecia - 950 milioane de euro
România - 300 milioane de euro