50.000 de stejari au fost plantați sâmbătă, la Mărășești, în cadrul proiectului „Parcul Memoriei Naționale - RoMândria”, iniţiat de Antena 3.
Parcul Memoriei Naţionale va avea 335.000 de stejari, câte unul pentru fiecare erou căzut în Primul Război Mondial, al cărui sacrificiu a dus la realizarea Marii Uniri de la 1918.
Primul pui de stejar a fost deja plantat în luna august în memoria Ecaterinei Teodoroiu, iar proiectul se va finaliza în decembrie anul viitor cand se vor împlini 100 de ani de la Marea Unire.
Numele tuturor voluntarilor se vor regăsi într-o capsulă a timpului, care va fi îngropată în zona centrală a acestui loc închinat memoriei eroilor români căzuți în Primul Război Mondial.
Update 13.15: Stejarii au fost plantați în mai puțin de trei ore. Numărul voluntarilor a fost mult mai mare decât se estima, undeva în jur de 8.000.
Printre aceștia, și jurnaliști ai Antena 3.
La eveniment au participat și mai mulți militari în rezervă și în retragere din arma Geniu. Aceștia s-au dovedit extrem de eficienți, plantând mai mult de 400 de stejari. Mihaela Bîrzilă a stat de vorbă cu ei
La Mărășești au venit și 50 de elevi alături de profesorii lor de la Liceul Ion Luca Caragiale din Ploiești. O lecție veritabilă de istorie pentru cei tineri.
Update 11.15: La campania de împădurire participă și militari ”Invictus”, primii reprezentanți ai României la Jocurile ”Invictus”.
”Ne face o deosebită plăcere să luăm parte la acest proiect. Avem din nou ocazia să ne manifestăm respectul și recunoștința pentru eroii care au udat cu sângele lor acet pământ” consideră Ciprian, unul dintre militarii români.
”Sunteți extraordinari prin ceea ce ați inițiat. Nici nu s-a pus problema să nu răspundem prezent. Pe acest câmp se vede că omul sfințește locul. Sunt extrem de emoționat. Veteranii de astăzi fac un mic gest în memoria eroilor” a afirmat Eugen, un militar român rănit în misiunile armatei de peste granițe.
Update 11.10: ”Suntem bucuroși și onorați să fim în acest proiect alături de Antena 3, CJ Vrancea și MApN. Sunt peste 7.000 de voluntari astăzi. Suntem bucuroși că s-a mizat pe experiența și experiza noastră, sunt puieți românești, din cei mai buni stejari” a afirmat Liviu Pavel, director adjunct în cadrul Romsilva.
Update 10.55: La acțiune participă și Nicolae Nasta, secretar de stat în MApN. Acesta a venit însoțit de fiul său.
”Nu mă așteptam la o așa organizare, este o mare, mare surpriză. Ținând cont de organizarea domnului Oprișan și implicarea domnului Ursu și a Antenei 3, sunt lucruri..este un proiect wow, noi la MApN ne-am tot gândit să găsim ceva care să aducă o memorie în primul rând eroilor, dar ce se întâmplă astăzi este și pentru generațiile viitoare” a spus Nicolae Nasta.
Update 10.40: ”Stejarii României” participă și ei la acțiunea de plantare a stejarilor. O parte dintre componenții echipei naționale de rugby, deși au meci astăzi, au vrut să fie alături de voluntari
”Și pentru noi este o zi istorică. Ne confruntăm cu echipa din Samoa, sper ca și astăzi să învingem” a spus Alin Petrache, președintele Federației Române de Rugby. Alături de jucătorii români se află și colegul lor Fili Lomani, originar din Tonga.
Update ora 10.00 : A început ceremonia de deschidere. Așteptările organizatorilor au fost depășite, la această oră fiind peste 3.000 de voluntari. Dintre aceștia, 600 sunt militari și jandarmi.
”La ideea Antenei 3 și a lui Adrian Ursu puneam astăzi bazele Parcului Memoriei Naționale. Cei care și-au jertfit viața în Primul Război Mondial și-au dorit să ne lase o țară liberă, o țară democratică și o țară prosperă. Noi avem obligația să facem în așa fel încât să fim uniți și să facem o țară mai liberă, mai prosperă și mai democratică” a spus Marian Oprișan, președintele CJ Vrancea.
”Voi sunteți cei care o să faceți minunea asta posibilă. O să ne apucăm de treabă, ne așteaptă încă un secol de istorie. A trecut 100 de ani de când aici mureau oameni, pentru ca noi să fim cum sunteți astăzi. Nu se vede dacă stați aici cât de mulți sunteți cei dornici să scrieți o pagină de istorie. Alături de colegii mei de la Antena 3 suntem mândri că am găsit aici în Vrancea suportul pentru acest proiect. În secunda doi când am început să rostesc ideea acestui proiect, Marian Oprișan a spus da. Un răspuns extrem de sincer și curajos. Salut toți militarii care sunt alături de noi, pe cei din Focșani, pe cei din Adjud. pe studenții de la Politehnică din București, au venit și rugbiștii de la echipa națională, hai România. A venit și un domn singur din București, cu lopata de infanterie în rucsac. Mulțumim și celor de la Romsilva, aici va fi un parc, nu doar o pădure. Veți veni cu copiii să vă jucați, să le spuneți povești. Ne vom întâlni des aici, vom desăvârși ce începem astăzi” le-a spus jurnalistul Adrian Ursu celor prezenți.
Update: Acțiunea începe la ora 10.00, mii de persoane fiind deja prezente pe terenul unde va avea loc împădurirea. Sunt foarte mulți copii, militari - eroi ai zilelor noastre, oameni veniți din toate colțurile țării.
Știrea inițială
Primul pui de stejar a fost deja plantat în luna august în memoria Ecaterinei Teodoroiu, iar proiectul se va finaliza în decembrie anul viitor cand se vor împlini 100 de ani de la Marea Unire.
Numele tuturor voluntarilor se vor regăsi într-o capsulă a timpului, care va fi îngropată în zona centrală a acestui loc închinat memoriei eroilor români căzuți în Primul Război Mondial.
Proiectul este realizat în parteneriat cu Ministerul Apărării Naționale, Romsilva și Consiliul Județean Vrancea.
Proiectul se va derula etapizat până la finalul anului 2018, pe o suprafaţă totală de 75 de hectare.