Antena 3 CNN Actualitate Parchetul nu are aparatura necesară interceptării telefoanelor

Parchetul nu are aparatura necesară interceptării telefoanelor

Parchetul nu are aparatura necesară interceptării telefoanelor
28 Iul 2007   •   13:21

Procurorul general al României spune răspicat că Parchetul nu are aparatură să asculte telefoanele. Este prima reacţie a Laurei Codruţa Kovesi, după dezvăluirile apărute în presă, conform cărora Serviciul Român de Informaţii nu ar fi singura structură care înregistrează convorbiri telefonice. Procurorul general, Laura Codruţa Kovesi susţine că deşi legea permite şi ministerului public să facă interceptări telefonice, acest lucru nu este posibil, pentru că nu există mijloace tehnice.

Informaţii potrivit cărora SRI transmite către DNA informaţii obţinute în urma interceptărilor telefonice, au apărut şi în presă. Jurnaliştii de la Gardianul publică fragmente din declaraţiile făcute acum cîteva luni de fostul director al Serviciului Român de Informaţii, Radu Timofte. ?Ultimul protocol actualizat a fost între Serviciu şi Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, iar protocolul separat cu DNA era doar ca o anexă la acest protocol, DNA fiind şi el înglobat în cadrul Parchetului. În acel protocol se stabileau obligaţii reciproce, dar mai ales pentru SRI, de a pune la dispoziţia procurorului date şi informaţii pentru anchetele pe care acesta le desfăşoară.?, a declarat Radu Timofte.

Nici în cadrul audierilor de la Comisia ?Voiculescu?, Radu Timofte nu a negat posibilitatea ca Direcţia Naţională Anticorupţie să deţină aparatură de ascultare, dar a precizat că SRI nu are cunoştinţă de aşa ceva. Fostul şef al SRI a declarat că au fost situaţii în care DNA a solicitat transmiterea directă a semnalelor de ascultare telefonică, în cazurile în care cei monitorizaţi de serviciile secrete erau implicaţi şi în dosare aflate la Direcţia Anticorupţie.

Potrivit cotidianului Gardianul, şi generalul Gheorghe Zamfir a recunoscut, în faţa Comisiei parlamentare ?Voiculescu? că SRI nu mai este singurul serviciu care înregistrează convorbiri telefonice, printr-un suport tehnic. El susţine că acest lucru este făcut şi de DNA, DIICOT, SIE şi de Direcţia Generală de Informaţii din Ministerul de Interne.

În replică la dezvăluirile de până acum, SRI a ţinut să precizeze că este singura instituţie autorizată să intercepteze comunicaţii telefonice, iar celelalte instituţii sunt obligate să ceară asistenţa Serviciului. Mai exact, DNA, SIE, Direcţia Generală de Informaţii şi Protecţie Internă din cadrul MIRA şi Direcţia de Combatere a Crimei Organizate din IGPR, se adresează SRI pentru aplicarea autorizaţiilor de interceptare, apoi preiau fişierele audio prin echipamentele tehnice proprii şi le transformă în fişiere scrise, se afirmă în comunicatul SRI.

Antena 3

×
Cele mai noi știri
Parteneri
x close