Instituția spune, într-un comunicat remis presei, că din verificările făcute până acum nu s-a putut stabili diferenţa de voturi între candidaţi - Clotilde Armand și Dan Tudorache.
Parchetul: Din verificările efectuate, nu s-a putut stabili diferența de voturi între candidați
"Luând în considerare complexitatea procedurilor și volumul mare de muncă pe care îl implică, procurorul de caz a aprobat solicitarea menționată și a fixat un nou termen de finalizare, respectiv 1 august 2021.
Menționăm că din verificările efectuate nu s-a putut stabili diferența de voturi între candidați, nefiind finalizate activitățile dispuse de către procuror.
Pe măsura derulării cercetărilor vom comunica informații suplimentare, în limitele impuse de Codul de procedură penală și de Ghidul de bune practici privind relația sistemului judiciar cu mass-media, aprobat de Plenul Consiliului Superior al Magistraturii prin Hotărârea nr. 197 din 17 septembrie 2019", a transmis Parchetul General.
Avocatul lui Dan Tudorache a anunțat că vor acționa în instanță pentru restabilirea situației de la Primăria Sectorului 1, în cazul în care se dovedește că fostul primar ar fi obținut mai multe voturi ca edilul Clotilde Armand.
În februarie, un procuror de la Secţia de investigare a infracţiunilor din justiţie (SIIJ) a dispus, printr-o ordonanţă, ca Poliţia Capitalei să renumere toate voturile de la alegerile locale din septembrie 2020, pentru funcţia de primar al sectorului 1, câştigate de Clotilde Armand (USR) în faţa lui Daniel Tudorache (PSD).
De ce s-au renumărat voturile la sectorul 1
Procurorul Sorin Iaşinovschi a deschis un dosar penal în acest caz, fiind începută urmărirea penală in rem pentru infracțiunile de abuz în serviciu, folosirea influenţei de către o persoană care îndeplineşte o funcţie de conducere într-un partid politic pentru obţinerea de foloase necuvenite, sustragerea sau distrugerea de înscrisuri şi falsificarea documentelor şi evidenţelor electorale.
Dosarul a fost deschis după ce PSD a depus, în 2 octombrie 2020, o plângere penală la SIIJ, în care reclama fapte penale care ar fi fost comise de către preşedintele USR, Dan Barna, Andrei Nicolaescu - membru USR şi de către Nicolae Sprîncu - procuror la Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 1 şi preşedinte al Biroului Electoral de Circumscripţie al Sectorului 1.
Potrivit ordonanţei întocmite de procurorul Sorin Iaşinovschi, în cadrul anchetei s-a dispus ridicarea listelor electorale permanente, suplimentare şi complementare utilizate la secţiile de votare din Sectorul 1, liste aflate în custodia Judecătoriei Sectorului 1.
De asemenea, procurorul a dispus ridicarea buletinelor de vot utilizate, neutilizate şi nule de la cele 166 secţii de votare din Sectorul 1, stocate în 1.509 saci aflaţi în custodia Tribunalului Bucureşti.