Antena 3 CNN Actualitate Parchetul European a făcut percheziţii în România și Spania, într-o anchetă de fraudă de 10 milioane de euro

Parchetul European a făcut percheziţii în România și Spania, într-o anchetă de fraudă de 10 milioane de euro

Potrivit procurorilor, anumite societăți au prezentat documente false pentru a obține fondurile europene

Parchetul European a făcut percheziţii în România și Spania, într-o anchetă de fraudă de 10 milioane de euro
Parchetul European a facut percheziţii în România și Spania într-o anchetă de fraudă de 10 milioane de euro, în Hunedoara
de Redacția Antena 3 CNN    |    07 Iun 2024   •   19:21

Birourile EPPO din București şi din Madrid au efectuat șase percheziții în județul Hunedoara (România) şi în Andaluzia (Spania) în cadrul unei anchete privind o achiziție frauduloasă în valoare de 10 milioane de euro care implică fonduri europene pentru modernizarea infrastructurii de apă și îmbunătățirea eficienței energetice.

Mai exact, Parchetul European vizează două proiecte: unul de modernizare a infrastructurii de apă în județul Hunedoara, finanțat prin Programul Operațional Infrastructură Mare al Fondului de Coeziune, și altul de îmbunătățire a eficienței energetice la un spital, finanțat prin Programul Operațional Regional al Fondului de Dezvoltare Regională.

În acest sens, au fost obținute documente de la un spital și de la o companie publică – beneficiarii fondurilor.

Potrivit cercetărilor, în cadrul procedurilor de achiziție publică, un grup de firme care au aplicat pentru executarea lucrărilor au prezentat documente și declarații false, în vederea atribuirii contractului.

De asemenea aceștia au atestat că grupul de companii ar include o societate cu sediul în Spania, care deținea cunoștințele tehnice și capacitatea profesională de a executa proiectul – ceea ce era esențial pentru îndeplinirea cerințelor procedurii publice.

Cu toate acestea, conform anchetei, compania din Spania nu a îndeplinit de fapt aceste cerințe. Trei persoane fizice și două companii sunt cercetate în legătură cu acest caz.

Ancheta este în derulare, pentru a se stabili natura și amploarea activităților infracționale suspectate. Pentru a compensa prejudiciul adus bugetului UE, EPPO a dispus, de asemenea, sechestrarea unor bunuri în valoare de până la 10 milioane de euro, transmite eppo.europa.eu, în cadrul unui comunicat.

Ancheta și perchezițiile au contat pe sprijinul: în România, a Structurii de sprijin a procurorilor europeni delegaţi din București; Inspectoratul Județean de Poliție Hunedoara – Serviciul de Investigare a Criminalității Economice; Direcția Generală Anticorupție – Serviciul Județean Anticorupție Hunedoara (Direcśia Generală Anticorupśie – Serviciul Judeśean Anticorupśie Hunedoara); Inspectoratul General al Polișiei Române – Unitatea de Analiză a Informașiilor; și Gruparea Mobilă de Jandarmi Timișoara (Brigada Mobilă de Jandarmi Timișoara), iar în Spania, Guardia Civil; Unitatea Tehnica Politie Criminala UTPJ; UOPJ Cadiz; Echipa de combatere a spălării banilor; și Echipa PJ Barbate.

EPPO este parchetul independent al Uniunii Europene. Este responsabil de investigarea, urmărirea penală și judecarea infracțiunilor împotriva intereselor financiare ale UE.

×
Subiecte în articol: Parchetul European frauda
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
Dezbaterea prezidențială CNN Biden vs. Trump, transmisă live de Antena 3 CNN
x close