Capitala este cel mai ieftin oraş din lume, într-un clasament cu 72 de metropole. În timp ce preţurile ne plasează pe locul 70, între Mumbai şi Manila, cam pe ultimele locuri ne aflăm şi la nivelul salariilor şi puterea de cumpărare. Ba mai mult, taxarea muncii este printre cele mai mari, respectiv 29%.
La salarii, România este între Bangkok şi Beijing. Dacă vorbim despre europeni, atunci ne apropiem doar de vecinii bulgari. Un mecanic auto bucureştean munceşte 43 de ore pe săptămână şi câştigă 6.300 de dolari pe an. Dacă ar merge în Barcelona, ar câştiga de patru ori mai mult.
În mod surprinzător, cei cu studii universitare sunt şi mai dezavantajaţi. Un analist financiar din Bucureşti nu ajunge nici la 10.000 de dolari pe an. Un salariu similar are un analist din Kiev, în timp ce la Sofia salariul ajunge la 17.000 de dolari pe an.
În privinţa multor preţuri ne putem compara cu marile metropole ale lumii. Bucureştenii care se mută în casă nouă şi au nevoie de frigider, televizor şi aspirator vor achita la fel de mult ca un locuitor din New York. Vor face însă efort mult mai mare, pentru că salariul de la noi este de opt ori mai mic faţă de venitul americanului.
În privinţa produselor alimentare, dar şi a seviciilor turistice, Capitala este o destinaţie ideală pentru străini. Turiştii care ajung la noi nu au niciun motiv să se gândească la alte destinaţii, pentru că aici este de departe cel mai ieftin. Pentru un week-end la Bucureşti, un turist cheltuieşte 370 de dolari, în timp ce la vecinii din Budapesta, aceeaşi vacanţă este de două ori mai scumpă, iar la Londra, aproape de trei ori.
Cu toate acestea, turiştii nu se înghesuie să vină în Bucureşti. Anual, numărul acestora abia depăşeşte 500.000 de persoane.
Bucureşti, în cifre:
Preţuri: locul 70
Salarii: locul 62
Puterea de cumpărare: locul 61
Impozite şi CAS: 29% din salariul brut
Sursa: CIO Wealth Management Research