Antena 3 CNN Actualitate Paradox în pandemie: scade numărul divorţurilor, dar crește violenţa în familie

Paradox în pandemie: scade numărul divorţurilor, dar crește violenţa în familie

Claudia Popovici
2 minute de citit Publicat la 19:10 19 Sep 2020 Modificat la 19:10 19 Sep 2020
o_1eigm3q0l1u5k1hsjfve1qpjvjnb.jpg
Sursa foto: hepta.ro

Contextul pandemic ne-a oferit tuturor o altfel de rutină zinică. Mai exact, pandemia a "obligat cuplurile să intre într-o stare de „anormalitate”, în sensul că au fost obligaţi să stea foarte mult împreună, în condiţiile în care anterior, cea mai mare parte a timpului şi-o petreceau la locul de muncă, se vedeau de cele mai multe ori câteva ore sau în weekend, timpul petrecut împreună era slab cantitativ şi calitativ.", a precizat pentru antena3.ro., avocatul Daniel Manolache.

Potrivit Institutului Național de Statistică, în luna martie s-au pronunţat cu aproape 900 mai puține divorţuri decât în martie anul trecut.

"Acest femomen nu este întamplător. Până în perioada declanşării pandemiei se putea observa o anumită stabilitate economică, probabil pe acest font şi motivele de ceartă erau din ce în ce mai puţine, iar între timp multe cupluri au devenit mai rezistente la problemele vieţii în doi. Stabilitatea emoţională, condiţiile financiare, toate fiind pe un anumit trend pozitiv au condus la o îmbunătăţire a vieţii în cuplu.", mai precizează avocatul Daniel Manolache

Avocat: "Numărul divorţurilor va fi în scădere prin prisma condiţiilor restrictive de natură judiciară." 

"Dacă înainte era mult mai simplu să apelezi la serviciile unui notar sau chiar la serviciile unui avocat sau chiar să introduci o acţiune de divorţ în instanţă, se poate observa că aceste demersuri au devenit din ce în ce mai dificile de realizat din punct de vedere tehnic, din punct de vedere al restricţiilor pe care le impun autorităţile cu privire la accesul instituţional, cu privire la accesul în clădiri, cu privire la accesul în registratura instanţelor sau la arhivă. Confruntându-se cu asemenea impedimente, probabil că se renunţă, cel puţin pentru o perioadă de timp, la ideea de a divorţa.", spune avocatul Manolache, care a observat că multe cupluri renunţă la ideea de divorţ, când văd cât de complicată este procedura, în timp de pandemie."

Scade numărul de divorţuri, dar creşte numărul actelor de violenţă în familie.

"Perioada de restricţii, dacă pe deoparte aduce o îmbunătăţire, că a scăzut numărul de divorţuri, pe de altă parte probabil se va observa, în timp, o creştere a numărului cazurilor de violenţă în familie, fiindcă oamenii şi pe fondul neajunsurilor, pe fondul fricilor că ar putea să rămână fără locul de muncă şi pe fondul faptului că în această perioadă practic s-au redescoperit după ani de zile, pot să se comporte într-o maniera nu tocmai plăcută, nu tocmai rezonabilă şi să apară certuri care pot să escaladeze la acte de violenţă.

Totuşi, este un paradox, fiindcă de mult ori actele de violenţă conduc de multe ori la creşterea numărului de divorţuri. Practic, cel care este agresat în mod constant sau chiar episodic, indiferent că vorbim de soţ sau de soţie, ulterior va introduce şi o solicitare de separare a cuplului.", a mai precizat pentru antena3.ro, avocatul Daniel Manolache.

 

 

×
x close