Datele oficiale arată că 163 de copii din Marea Britanie au contractat boala, 11 dintre aceștia având nevoie de un transplant de ficat. Pe de altă parte trei sferturi dintre copii au menționat că înainte de declanșarea bolii au utilizat paracetamol. O mică parte dintre aceștia au raportat consumul de ibuprofen și niciunul consumul de aspirină. Experții în sănătate au tras această concluzie după mai multe interviuri cu părinții și chestionare trimise familiilor afectate.
Hepatita este o inflamație a ficatului, de obicei cauzată de virusul Hepatitei A, B, C, D sau E. Niciunul dintre copiii din Marea Britanie nu a fost testat însă pozitiv pentru aceste tulpini și niciunul nu este considerat a fi imunocompromis.
Oficialii britanici din domeniul sănătății spun că șansele ca un copil să dezvolte hepatită rămân extrem de scăzute, însă este foarte important ca părinții să cunoască simptomele.
Semnele cheie la care trebuie să fie atenți
- îngălbenirea pielii sau a părții albe a ochilor (icter)
- urină închisă la culoare
- fecale de culoare deschisă
- piele iritată
- dureri musculare și articulare
- febră
- stare generală proastă
- oboseală neobișnuită
- pierderea poftei de mâncare
- dureri de burtă
Doctorul Meera Chand, medic infecționist, atrage atenția că părinții ar trebui să fie atenți încă de la primele simptome, scrie The Sun.
”În special la icter, dacă apare o nuanță galbenă în albul ochilor, contactați imediat medicul! Investigațiile noastre continuă să sugereze că există o asociere cu adenovirusul, iar studiile noastre testează această asociere în mod riguros”, spune ea.
”De asemenea, cercetăm și alți factori, inclusiv infecția anterioară cu SARS CoV 2 și lucrăm îndeaproape cu partenerii noștri academicieni pentru a înțelege mecanismul leziunilor hepatice la copiii afectați”, a mai spus medicul.