"Vreau să vă asigur că acest fapt trist nu-mi va deturna atenția, cu siguranță, de la aplicarea reformei, care merge înainte cu colaboratorii mei și cu sprijinul vostru al tuturor", li s-a adresat Suveranul Pontif credincioșilor reuniți în piața Sf.Petru după rugăciunea Angelus.
Papa se exprima astfel pentru prima oară despre acest scandal după arestarea la sfârșitul săptămânii trecute a două persoane suspectate că ar fi la originea sustragerii acestor documente, un prelat spaniol și o tânără consultantă.
Aceste două documente se află la originea a două cărți care au dezvăluit profunda rezistență la reformele pe care papa intenționează să le efectueze în cadrul Bisericii.
"Știu că mulți dintre voi sunteți tulburați de informațiile care circulă în aceste ultime zile despre documente secrete ale Sfântului Scaun, ce au fost sustrase și publicate", le-a spus el credincioșilor. "Publicarea acestor documente a fost o eroare. Este un act deplorabil care nu ajută" nimănui, a adăugat el."Eu însumi, am cerut acest studiu și documentele respective, eu și colaboratorii mei le cunoșteam deja", a asigurat Francisc.
De atunci au fost luate măsuri și ele au dat deja primele rezultate, a afirmat papa, fără să ofere precizări.
Discursul lui pare să fie un răspuns dat autorului uneia din cele două cărți, Gianluigi Nuzzi, care estima că "dezvăluirea secretelor nu poate decât să servească celui care vrea transparență, obiectivul numărul unu al papei".
Suveranul Pontif și-a încheiat discursul cerând credincioșilor "să nu se lase perturbați și să meargă înainte cu încredere și speranță".
Prelatul spaniol Lucio Angel Vallejo Balda și consultanta italiană Francesca Immacolata Chaouqui sunt suspectați că ar fi la originea unui furt de documente care au permis scrierea a două cărți ce denunță fraudele financiare ale unor cardinali și o gestiune dezordonată a finanțelor Sfântului Scaun.
Inerția Curiei, guvernul Vaticanului, ai cărei unii membri sunt reticenți la schimbare, frânează voința de reformă a papei Francisc, care dorește o biserică mai preocupată de cei săraci, de oamenii simpli și mai deschisă față de toți cei care trec prin dificultăți.