Antena 3 CNN Actualitate Pământul mai fierbinte cu 3 grade în acest secol

Pământul mai fierbinte cu 3 grade în acest secol

Pământul mai fierbinte cu 3 grade în acest secol
11 Feb 2007   •   13:48

Temperatura medie ar putea creşte, până la sfârşitul acestui secol, cu 3 grade. Dacă românii se bucură de temperaturile-record, vremea din această perioadă îi sperie pe climatologi. Nu pare mult, dar pentru specialişti, acestea pot însemna dezastrul. O asemenea creştere a mediei de temperatură ar provoca schimbarea radicală a climei, cu efecte greu de estimat. În ultima sută de ani, temperatura medie la nivel mondial a crescut cu 0,74 grade Celsius. Un mizilic pentru noi, un semnal de alarmă pentru specialişti.

Testele făcute de climatologi arată că la sfârşitul secolului, nivelul concentraţiei de dioxid de carbon din atmosferă se va dubla. O astfel de dublare duce la o creştere a temp medii globale cu 3 grade. Practic, vom avea o altă climă, vom avea o altă planetă. Sperăm să nu ajungem acolo.

Efectele încălzirii globale se fac simţite. Fenomenele meteo sunt mult mai intense. Să ne aducem aminte de Katrina, uraganul care a măturat o parte a Statelor Unite ale Americii. Să nu uităm de inundaţiile din România, de acum 3 ani, când localităţi întregi au fost luni în şir sub ape.

Singura soluţie pe care o văd specialiştii: să reducem poluarea şi consumul de energie. Şi nu sunt lucruri stabilite doar la nivel de politică naţională, ci gesturi simple, făcute de fiecare dintre noi.

Antena 3

×
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
x close