Guvernanţii folosesc Palatul lui Ceauşescu din Olăneşti pe post de vilă de protocol, în timp ce românii pot cel mult să-l privească de peste gard. Accesul oamenilor obişnuiţi este îngrădit încă din 2006, pentru ca vila să poată fi folosită de către mai-marii ţării şi de apropiaţii acestora. Statul a acordat peste 1,5 milioane de euro pentru extinderea vilei şi modernizarea acesteia. Lucrarea făcută din bani publici a fost atribuită direct, fără licitaţie.
Vila lui Ceauşescu de la Olăneşti a fost finalizată la sfârşitul anului 1989. N-a mai apucat să vină aici în vacanţă. Avea însă programată aici petrecerea revelionului 1990. Clădirea are demisol, parter şi etaj, dar şi un turn de unde pot fi admiraţi munţii din împrejurimi. Până în 2006, vila a putut fi vizitată şi chiar închiriată.
Cu alte cuvinte, vila e folosită doar de oficiali. Şi nu le-au fost suficiente cele 3 apartamente, piscina, sauna clubul, cinematograful şi casa de oaspeţi. Regia Patrimoniului de stat a decis să extindă vila şi a angajat o firmă fără să facă licitaţie.
Şi i-a dat pe mână un contract de 1,5 milioane de euro, pe motiv că era singura care putea să facă o astfel de lucrare. Nici amenajarea grădinii nu a fost lăsată la voia întâmplării. 83.000 de euro au fost alocaţi de stat pentru acest lucru. Încă 47.600 de euro s-au dus pe alimentarea cu gaze a vilei, lucrare pentru care s-a făcut licitaţie publică, dar la care s-a prezentat o singură firmă.
Palatul Olăneşti se află la 18 km de Râmnicu-Vâlcea, la o altitudine de 450 de metri. Aşa că drumul de acces trebuia să fie ca-n palmă.
Tot inventarul de la Palatul Olăneşti este unicat, începând de la covoarele lucrate manual, până la candelabre şi şemineuri. Sufrageria este iluminată cu 487 de becuri, iar în holul principal se află o mini-fântână arteziană din porţelan.