Antena 3 CNN Actualitate Păgubiții Nordis protestează în fața CSM și DNA: „E un strigăt de disperare”

Păgubiții Nordis protestează în fața CSM și DNA: „E un strigăt de disperare”

Andra Oancea
4 minute de citit Publicat la 10:03 14 Apr 2025 Modificat la 10:03 14 Apr 2025
protest pagubiti nordis
O parte din păgubiții Nordis au ieșit luni dimineața în stradă. Se tem că acționarii și conducerea Nordis vor scăpa nepedepsiți. Foto: captură Antena 3 CNN

Păgubiții nordis au ieșit, luni dimineață, în stradă și protestează în fața Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) de mai multe ore, urmând ca mai târziu să se mute în fața Direcției Naționale Anticorupție (DNA). Oamenii cer anchete mai ample în cazul afacerii care i-a lăsat și fără bani și fără imobilele promise. De asemenea, păgubiții cer să se facă verificări cu privire la implicarea clasei politice în compania Nordis.   

Nordis, companie în care principalul acționar e Vladimir Ciorbă, iar soția sa, Laura Vicol, fostă şefă a Comisiei juridice din Camera Deputaţilor, e membră a conducerii, ar fi încasat milioane de euro de la sute de oameni pentru diverse imobile, iar majoritatea investițiilor promise nu au fost realizate. DIICOT a pus sechestru pe 201 imobile - apartamente şi case, cinci spaţii comerciale, 22 de terenuri, 11 autoturisme, părţi sociale şi acţiuni, în dosarul Nordis. De asemenea, procurorii au blocat 48 de conturi bancare ale persoanelor şi firmelor implicate în reţeaua Nordis.

„Vrem o justiție dreaptă”

O parte din păgubiții Nordis au ieșit luni dimineața în stradă. Se tem că acționarii și conducerea Nordis vor scăpa nepedepsiți. 

„E un strigăt de disperare al păgubiților Nordis și nu numai al nostru. În România sunt foarte mulți păgubiți care au primit țeapă ca noi. Protestăm aici pentru că statul îi acoperă pe cei de la Nordis și vrem o justiție dreaptă, am luat un credit pentru care am ipotecat apartamentul personal pentru un vis de o viață, o cameră într-un hotel din Sinaia în care să ne putem permite la bătrânețe să mergem liniștiți”, a spus o femeie. 

Marius Dragu, unul dintre clienții păgubiți de firma Nordis, a povestit în exclusivitate la Antena 3 CNN, cum a rămas fără bani după ce a plătit în jur de 125.000 de euro pentru două studiouri în Mamaia și a semnat o promisiune de vânzare-cumpărare, înainte ca blocurile să fie construite. 

„E vorba de 125.000 de euro pentru două mici studiouri, care sunt construite, dar nu doresc să mi le dea”, a adăugat un alt păgubit. 

„Doi judecători au considerat că noi suntem în această situație destul de dificilă pentru că am vrut să ne îmbogățim. Asta este absolut jignitor. Noi am fost investitori de bună credință. Eu mă lupt de cel puțin trei ani cu ei. Ei tot timpul reușesc prin tot felul de tertipuri prin avocați, prin alte influențe pe care toată lumea știe că le-au avut reușesc să amâne, să suspende”, a spus un alt păgubit pentru Antena 3 CNN. 

Legea Nordis e pe masa Senatului

Propunerea legislativă menită să evite escrocheriile dezvoltatorilor imobiliari se află, luni, pe masa Senatului. Astfel, în proiect se propune deschiderea cărţilor funciare pentru unităţile individuale reprezentând bunuri viitoare, relatează Agerpres. Astfel, nu va mai exista posibilitatea ca un dezvoltator să poată să promită un apartament mai multor persoane, iar avansul plătit de cumpărător este plafonat la 15%, după emiterea autorizaţiei de construcţie.

„Dezvoltatorul este responsabil de finalizarea proiectului imobiliar şi poate promite înstrăinarea unităţilor individuale din cadrul condominiului viitor sau locuinţei individuale viitoare, numai după notarea autorizaţiei de construire în cartea funciară, realizarea operaţiunii de preapartamentare pentru condominiile viitoare şi deschiderea cărţilor funciare pentru unităţile individuale reprezentând bunuri viitoare, în condiţiile Legii cadastrului şi a publicităţii imobiliare 7/1996”. 

Promisiunile de vânzare/promisiunile de cumpărare/promisiunile bilaterale de vânzare - cumpărare având ca obiect unităţilor individuale din cadrul condominiului viitor sau locuinţele individuale viitoare se încheie numai în formă autentică, după notarea autorizaţiei de construire în Cartea funciară şi după obţinerea în prealabil a extrasului de Carte funciară de autentificare pentru unitatea individuală viitoare sau după caz, pentru locuinţa individuală viitoare", se arată într-un amendament inclus în raportul de admitere acordat proiectului de lege de Comisiile juridică şi de administraţie ale Senatului.

Prin înscrierea în cartea funciară a promisiunilor obligatorii, nu va mai exista posibilitatea ca un dezvoltator să poată să promită un apartament mai multor persoane. Avansul plătit de cumpărător este plafonat la 15%, după emiterea autorizaţiei de construcţie.

„Sumele achitate de cumpărător ca avans in cadrul promisiunii de vânzare/promisiunii de cumpărare/promisiunii bilaterale de vânzare -cumpărare se depun într-un cont bancar deschis pe numele dezvoltatorului imobiliar, în orice monedă şi pot fi cheltuite de acesta numai în scopul dezvoltării imobiliare. Procentul maxim din preţul total pe care dezvoltatorul îl poate solicita ca avans este limitat în funcţie de stadiul construcţiei după cum urmează: 15% la încheierea promisiunii de vânzare/promisiunii de cumpărare/ promisiunii bilaterale de vânzare-cumpărare, 25% la finalizarea structurii de rezistenţă, 25% la finalizarea lucrărilor de instalaţii”, prevede un alt amendament al Comisiilor.

Propunerea legislativă, iniţiată de un grup de parlamentari preponderent de la PSD, mai prevede că dezvoltatorii imobiliari care folosesc banii cumpărătorilor de imobile în alte scopuri riscă să fie sancţionaţi cu 1% din cifra de afaceri.

Senatul este prim for legislativ sesizat pentru propunerea legislativă privind completarea articolului 22 din Legea 10/1995 privind calitatea în construcţii, Camera Deputaţilor având rol decizional în acest caz.

×
x close