Avem lemn mult, însă nu ştim ce să facem cu el. Aproximativ jumătate din copacii tăiaţi în România sunt transformaţi în cherestea şi o parte semnificativă pleacă la export.
Preţul atractiv şi lemnul din belşug au adus investitori străini importanţi în ţara noastră.
Tăiem mai mulţi copaci decât plantăm, iar efectele asupra mediului sunt îngrijorătoare, avertizează specialiştii - inundaţii, alunecări de teren.
Mai mult, nici nu valoricăm lemnul cum trebuie. Anul trecut am explotat 17 milioane de metri cubi de lemn, cu 5% mai mult decât anul anterior. Mai bine de jumătate este prelucrat în cherestea şi ia calea exportului. În România, metrul cub de cherestea costă 500 de lei.
Preţul mic şi lemnul de calitate au adus pe piaţa românească cei mai mari jucători străni din industria de prelucrare, austrieci, în special, care au investit sute de milioane de euro în fabrici de mobilă, dar vând tot peste graniţă.
Aşa se face că ţara noastră este pe locul 13 în lume la exportul de mobilă, în timp ce la capitolul consumul de piese de mobilier suntem pe locul 48.
Dacă importurile de mobilă abia ajung la câteva sute de milioane de euro, valoarea exporturilor atinge aproape un miliard şi jumătate.
O treime din ţara noastră este acoperită de păduri. Suprafaţa fondului forestier este de 6, 6 milioane de hectare şi ne plasează pe locul 13 în Europa ca volum de păduri.